Published On: Sri, svi 1st, 2013

Hrvatska obilježava 18. obljetnicu akcije ''Bljesak''; Dodik obilježava stradanje Srba

Osamnaesta obljetnica vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’, kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena Zapadna Slavonija, svečano će se u nazočnosti državnog vrha obilježiti danas u Okučanima.
Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak počela je u 5:30 ujutro 1995. godine.
Prvi napad HV-a izvršen je na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave Republike Srpske Krajine snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi.
U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca od kojih je oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginulo 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Napad je uspio preko svih očekivanja pa su već prvoga dana hrvatske snage došle nadomak Okučana i ušle u Jasenovac te ovladale svim bitnim objektima.
U samo 31 sat operacija oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.
Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije, no njeno potpuno oslobađanje tada je spriječilo potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.
Pouke koje su za obje strane proizlazile iz Bljeska bile su jasne. HV je postala snaga za koju srpske paravojne jedinice više nisu ravnopravan protivnik, znatno bolje naoružana i opremljena nego ranije, HV je sad bila u stanju razbiti pobunu, a postalo je isto tako očito da je hrvatska strana odlučila da se problem u cjelini riješi vojnim sredstvima te da nema smetnji da se to dogodi vrlo brzo što se pokazalo potpuno točnim kada je u kolovozu akcijom Oluja oslobođen ostatak područja okupiranih u sastavu Republike Srpske Krajine.

Dok se u Hrvatskoj svečano obilježava oslobođenje, iz Ureda predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavljuju kako će prisustvovati obilježavanju stradanja Srba iz zapadne Slavonije u Gradišci. U najavi se dodaje kako će danas u Gradišci biti obilježeno 18 godina od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije tijekom akcije hrvatske vojske “Bljesak” 1995. godine.
Obilježavanje počinje u 10.00 sati služenjem parastosa za stradale Srbe zapadne Slavonije u crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci, nakon čega je od 10.45 do 11.00 sati predviđeno polaganje vijenaca na spomen-ploču poginulim Srbima zapadne Slavonije ispred crkve i obraćanje predsjednika Republike Srpske.
Predviđena je tradicionalna šetnja do pola mosta i spuštanje cvijeća i vijenaca u Savu, te spomen u prostorijama crkve, priopćeno je iz Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije.
Sjećanje na egzodus organiziraju Udruženje protjeranih Srba iz zapadne Slavonije i opština Gradiška. Prema informacijama s kojima se služe Srbi, u akciji “Bljesak” ubijeno je 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro djece, a protjerano je oko 15.000 ljudi.