Published On: Čet, srp 15th, 2021

Hrvatska nije više zelena

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio novu korona-kartu prema kojoj Hrvatska više nije potpuno zelena. Hrvatska obala je označena narančasto, to znači da je došlo do povećanja broja zaraženih u posljednjih 14 dana.

Brojne zemlje svoje preporuke uprave temelje na podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Što će to značiti za hrvatski turizam, uskoro će se vidjeti.

Podsjećamo, diljem Europske unije sve je više zabilježenih slučajeva delta soja virusa zbog čega su neke zemlje krenule s pooštravanjem mjera. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavljuje novu kartu svakog četvrtka. Boje se određuju sukladnom broju potvrđenih slučajeva zaraze u posljednjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika, kao i postotkom testirane populacije.

Cijela hrvatska obala je od danas narančasta, te je za očekivati kako će iz Istre ponovo biti glasna traženja da Istra ne bude u istoj kategoriji kao i Dalmacija.

Naime, istarski župan Boris Miletić je prošlog mjeseca poslao hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojem traži epidemiološka slika Hrvatske temelji na županijama, a ne prema dosadašnje podjele Hrvatske na četiri regije. Tada je naveo kako je Istra “nepravedno kažnjena”. Sve su glasniji i lokalni političari iz Dalmacije koji pozivaju na poštivanje mjera. Među njima je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

– Poštovani sugrađani, danas je čak 13 ljudi iz Grada pozitivno na koronavirus. Ukupan broj zaraženih na području grada Dubrovniku je 58 osoba. Podsjetit ću, prije nešto više od tjedan dana imali smo ukupno dvije zaražene osobe. Nakon izvrsnog odaziva na cijepljenje prije tjedan dana sutra, zbog visokih temperatura punkt za cijepljenje bit će na novoj lokaciji u studentskom domu. Parking osiguran, puno hlada i klimatiziran prostor. Ovim putem Vas molim da svi vi koji se možete cijepiti to i napravite. Ujedno, najavljujem provođenje strožih mjera kontrole pridržavanja epidemioloških mjera propisanih od strane HZJZ-a.

Naime, od ukupnog broja zaraženih osoba 58, značajan broj njih se zarazio u jednom ugostiteljskom objektu koji je imao živu muziku. Ponovno apeliram na ugostitelje da, što bi naši stari rekli ‘ne ubijajte kravu zbog šnicela’. Iskrivljenim podacima pojedinaca svi smo ugroženi. Nećemo tako nešto više tolerirati, tko se ne bude pridržavao pravila, oduzimamo odmah javne površine na godinu dana”, na svom Facebook profilu napisao je Mato Franković.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas kako je u posljednjih 24 sata zabilježeno 139 novih slučajeva zaraze, a nema zabilježenih preminulih osoba./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x