Published On: Pet, lis 4th, 2019

Hrvatska ministrica: ‘Dani kruha sa svećenikom samo uz pristanak roditelja’

“Roditelji imaju pravo odlučivati o uključivanju svoga djeteta u izborni program, sudjelovanju na izvannastavnim aktivnostima i izvanučioničkoj nastavi pa stoga mogu odlučiti hoće li njihovo dijete sudjelovati i na priredbama, izložbama ili drugim aktivnostima koje se provode u školi.

U skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju – za sudjelovanje učenika u izbornim i fakultativnim predmetima, aktivnostima, modulima, programima i projektima koji nisu obvezni potrebno je informirati roditelje i pribaviti njihovu pisanu suglasnost“, odgovorili su iz Ministarstva obrazovanja Blaženke Divjak na traženje udruge Protagora, ‘udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta’.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i Udruge Lijepa Naša.

Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Obilježavanje Dana kruha pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode“, ovim riječima opisuje manifestaciju Udruga ‘Lijepa naša’ koja je i idejni začetnik ove priredbe u hrvatskim javno-obrazovnim ustanovama.

Vremenski dio koji u cijeloj priredbi zauzme svećenik veoma je skroman.

Prošle je godine jednog roditelja zasmetao katolički svećenik koji je blagoslivljao kruh u vrtiću zbog čega se potužio Ministarstvu, tvrdeći u svojoj prijavi kako je tim činom njegovo dijete “diskriminirano”.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare