Published On: Sub, srp 10th, 2021

Hrvatska jasna: Nužnost ravnopravnosti Hrvata

”Hrvatska želi da se razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost te da nema preglasavanja koje ih dovodi u nepravedan položaj”, izjavio je u subotu novinarima premijer Andrej Plenković nakon bilaterala na Dubrovnik forumu.

Šef hrvatske vlade razgovarao je o stanju u BiH s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schmidtom, posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom za dijalog između Srbije i Kosova, izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmerom i potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Pierrom Heilbronnom.

Hrvatsko stajalište nije od jučer

Svi ti sastanci, rekao je hrvatski premijer, bili su prilika da pojasni sugovornicima politiku Hrvatske prema BiH i ponovi podršku reformskom procesu na putu BiH prema EU i NATO-u, ali je istaknuo da je hrvatska strana pritom jasno naglasila nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

“Naravno, zaželjeli smo da razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i Predsjedništvu BiH te da nema preglasavanja koje ih dovodi u nepravedan položaj”, rekao je.

Video: Schmidt zabrinut odlaskom mladih i obrazovanih iz BiH

“Tu poziciju zagovarat ćemo i u budućnosti”, poručio je Plenković, dodavši da ako ima jedna tema oko koje postoji suglasje između Vlade i Predsjednika Republike onda je to pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Podsjetio je da hrvatsko stajalište nije od jučer.

Ovo nije dobro

“Mi govorimo o temeljnim načelima Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept 1,2 i 3 – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i prava svim ostalima”, kazao je Plenković.

Zakonodavstvo BiH, nastavio je, treba odražavati sistem koji će omogućiti da ono što je tada bilo dogovoreno i što je bilo primjenjivano do 2006., se u budućnosti osigura.

“Ovo nije dobro ni za koga, nepravedno je, jedan konstitutivan narod se osjeća nezadovoljno (…) moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stanaka Hrvata u BiH”, rekao je Plenković.

Na pitanje da li misli da je za ovakvu situaciju možda djelomice kriv i predstavnik Hrvata u BiH, zbog primjerice nedovoljnog lobiranja, premijer je novinaru odgovorio protupitanjem upitavši ga želi li reći da su Hrvati krivi za praksu koja je krenula tek 2006.

Čović nije kriv

Plenković je ustvrdio da za takvo stanje nije kriv predstavnik Hrvata Dragan Čović.

“Netko je 2006. odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate i od tada imamo situaciju kakvu imamo”, rekao je Plenković.

“Nije to do Hrvata nego do nekoga drugoga”, rekao je Plenković.

Na Dubrovnik Forumu prvi put na nekom međunarodnom skupu sudjeluje i novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, piše Hina.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x