Published On: Sri, pro 13th, 2017

Hrvatska izručuje Lejlu Fazlagić pravosuđu BiH

Ustavni sud Hrvatske odbacio je i posljednju žalbu bivše sudlinje Lejle Fazlagić, osumnjičene za organizirani kriminal u predmetu “Pravda”, izjavljenu na zahtjev za izručenjem pravosudnim organima BiH, saznaje “Blic”.

Fazlagićeva bi trebala biti izručena BiH, gdje je očekuje optužnica za organizorani kriminal.

Ustavni sud Hrvatske ujedno je i najviša pravosudna institucija koja je odlučivala o izručenju Fazlagić nakon što je BiH raspisala međunarodnu potjernicu.

– Ugovorom između Hrvatske i BiH o izručenju koji je potpisan 28. studenog 2012, a stupio na snagu 6. ožujka 2014, države potpisnice obvezuju se jedna drugoj izručivati osobe koje se u državi koja traži izručenje progone zbog kaznenog djela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora – zaključeno je u odluci Ustavnog suda Hrvatske.

Fazlagić je u žižu javnosti dospjela u studenom prošle godine tijekom međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Pravda”.

Međunarodna akcija bila je usmjerena protiv organizirane kriminalne skupine, mahom sudaca i odvjetnika iz BiH i Hrvatske koji su počinili višemilijunske zloporabe.

U akciji je uhićen i Alija Delimustafić, bivši ministar unutarnjih poslova u RBiH, a koji je prema ranijim informacijama zapovjedao zloglasnom postrojbom “Ševe” koja se tereti za niz monstruoznih zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Zloporaba položaja

Bivši sudkinja Lejla Fazlagić osumnjičena je da je upravo Delimustafiću pomogla da se domogne nekretnina čija je vrijednost procijenjena na milijunske iznose.

Istraga u predmetu kodnog naziva “Pravda” počela je sredinom prošle godine kada je u Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH stigla prijava protiv sudkinje Fazlagić zbog sumnje da zlorabi svoj položaj zbog niza sumnjivih presuda, kao i sudskih postupaka koji se nisu završavali u razumnom roku.

Ured disciplinskog tužizelja VSTV zatim je otvorio disciplinsku istragu, nakon koje je podignuta tužba protiv sudkinje Fazlagić, te predloženo njeno razrješenje s dužnosti sudkinje.

Međutim, kako ne bi bila razriješena, Fazlagić podnosi ostavku, koju je VSTV prihvatilo.

Krtica

Istovremeno, Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo otvara kaznenu istragu. U početku je Lejla Fazlagić bila jedina osumnjičena, ali se tijekom istrage i prisluškivanja dolazi do saznanja da je vođa ove kriminalne skupine ustvari Alija Delimustafić. No, problemi za istražitelje nastaju u rujnu prošle godine.

Lejla Fazlagić preko svojih kanala i veza saznaje da joj se prisluškuje telefon, o čemu obavještava i svoje suradnike, nakon čega svi bježe u Hrvatsku. Međutim, Delimustafić i ostali se ubrzo vraćaju, dok Fazlagić ostaje na području Rijeke.

Delimustafić i Fazlagić godinama se dovode u vezu sa sumnjivim poslovima. Delimustafić je nekoliko puta uhićivan i procesuiran, a dovođen je u vezu s krijumčarenjem oružja i ratnim profiterstvom. Godinama je važio za jednog od najbitnijih biznismena u SDA.

Tvrdi da je slučaj montiran

Odbjegla Lejla Fazlagić je nakon raspisivanja međunarodne potjernice uputila pismo Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo koje vodi istragu u predmetu “Pravda”.

U ovom pismu osumnjičena je, između ostalog, navela da je slučaj protiv nje montiran, te da se stavlja pod zaštitu Hrvatske. No, kako je u proteklih godinu dana iscrpila sve pravne lijekove u Hrvatskoj,   očekuje se njezino izručenje BiH./HMS/