Published On: Mon, Jul 1st, 2013

Hrvatska i službeno 28. članica EU

ZAGREB – Hrvatska je konačno punopravna, 28. članica Europske unije.

Desetak tisuća građana slavi na Trgu bana Jelačića ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Zvone zvona crkve Sv. Marka, alpinisti spuštaju s hotela “Dubrovnik” zastavu Europske unije, zborovi pjevaju europsku himnu “Odu radosti”. S Bundeka nad Zagrebom odjekuje vatromet

Svečano su podignute plave zastave sa zlatnim zvijezdama na graničnim prijelazima ka zemljama Zapadnog Balkana.

Poslije cjelodnevnih prijema, službenih i neslužbenih susreta, u kojima je naročita pažnja posvećena regiji i, posebno, prvoj posjeti srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, Hrvatsku je u EU ispratio irski vicepremijer Ejmon Gilmore, au EU je dočekala litvanska predsjednica Dalija Gribauskajte.

Litva je, naime, u ponoć preuzela predsjedanje Unijom od Irske.

“Hrvatska i Litva, košarkaške zemlje, znaju koliko je značajan član momčadi”, rekla je litvanska predsjednica i poklonila “dres EU” hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću.

Josipović je, neposredno poslije ponoći obraćajući se građanima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, formalno otvorio, kako je rekao, novo poglavlje u debeloj knjizi hrvatske povijesti.

“Ovo je dan kada su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego mnogih prethodnih generacija naših ljudi, dan kada smo stvorili temelj za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost naših novih generacija”, rekao je Josipović.

Ističući da građani Hrvatske dijele vrijednosti s ostalim Europljanima, Josipović je rekao da su sloboda i mir najvažnije od tih vrijednosti.

“EU je nastala kao antiratni projekt i razvila se u simbol mira i suradnje. Ona je jamstvo mira i sigurnosti za sve koji u njoj žive. Zato, želimo da Evropa ne stane na našim granicama. Neka je otvorena svim zemljama i ljudima dobre volje, svima koji žele s drugima u miru i slobodi podijele europski san i europsku budućnost “, poručio je Josipović.

Pred ponoć izvedena je Beethovenova “Oda radosti” – himna EU, a prije toga “Himna slobodi” Ivana Gundulića.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je, pozdravljajući građane iu 170 visokih zvanica iz inozemstva, poželio da “hrvatska posebnost bude prepoznata u europskoj raznolikosti” i kao primjere te posebnosti naveo imena najpoznatijih Hrvata ikad, na prvom mjestu navodeći Nikolu Teslu.

Dalje, na popisu se našao i Ivo Andrić.

Premijer Zoran Milanović je susjedima prenio slične poruke ohrabrenja ističući da Hrvatska nikuda ne bježi i da ostaje na podneblju na kojem je i dosad bila, ali s novom odgovornošću.

“Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive spone, među kojima je najuzvišnije zajedništvo u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata. Povezuje nas privrženost vrijednostima solidarnosti i solidarstva koje želimo još snažnije utisnemo u temeljni koncept EU “, rekao je Milanović.

Na svečanoj večeri, predsjednik Hrvatske je ranije nazdravio budućnosti zapadnog Balkana u EU.

Zabilježen je i neformalni razgovor, za vrijeme ručka, šefova srpske i kosovske diplomacije Ivana Mrkića i Envera Hodžaja, poslije kojeg je Hoxhaj “tvitovao” fotografiju s Mrkić.

Predsjednici Europskog vijeća Herman van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso poželjeli su dobrodošlicu Hrvatskoj i na hrvatskom rekli: “Čestitam, Hrvatska!”

Rompuy je, poželjevši dobrodošlicu Hrvatskoj, podsjetio na njezine nove odgovornosti prema regiji, u kojem on treba biti primjer.

“U novijoj povijesti Zapadnog Balkana ulazak vaše zemlje predstavlja prekretnicu na putu prema zajedničkoj budućnosti. Predstavlja život u zajedništvu, u miru i blagostanju. Proteklih ste mjeseci zajedno sa Slovenijom hrabro prebrodili prepreke, a tako je bilo i sa BiH. Na tom istom putu Beograd i Priština također su postigli povijesni sporazum. Vjerujem da će biti još pozitivnih koraka “, rekao je Rompuy.

Hrvatska televizija se, neposredno po ponoći, izravno uključila u ceremoniju na graničnom prijelazu Bajakovo, prema Srbiji, gdje je postavljena ploča EU i svečano podignuta europska zastava, a na graničnom prijelazu Bregana ka Sloveniji održan je ceremonijal suprotne simbolike – skinute su ploče Carinske uprave Hrvatske .

Predsjednik Josipović će, nakon slavljeničke noći, za predsjednike država koji sudjeluju u proslavi ujutro prirediti radni doručak u svojoj rezidenciji, kojem će prisustvovati i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.