Published On: Thu, Sep 3rd, 2015

Hrvatska i Slovenija čupaju BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor pokrenuli su diplomatsku ofenzivu čiji je cilj učvrstiti stabilnost zapadnog Balkana i ubrzati integraciju Bosne i Hercegovine te drugih država regije u Europsku uniju, piše Dnevni avaz.
U tekstu “Balkan mora brže u EU ili će inače biti destabiliziran” Avaz navodi kako ovakvu konstataciju temelji na činjenici da su Grabar-Kitarović i Pahor uputili zajedničko pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku u kojemu su zatražili pojačano angažiranje Unije u regiji, uz ocjenu kako je to iznimno važno u sadašnjem kriznom stanju.
“Odgađanjem procesa proširenja u kombinaciji s ekonomskom krizom te aktualnim globalnim sigurnosnim izazovima dodatno se destabilizira područje zapadnog Balkana”, citat je iz pisma predsjednika Hrvatske i Slovenije Tusku.
Navodi se kako su Grabar-Kitarović i Pahor predložili da se uskoro održi zajednički sastanak lidera zemalja jugoistočne Europe okupljenih u proces Brdo-Brijuni te članova Europskog vijeća.
“Od ključne je važnosti da EU još jednom poveća svoj politički angažman u procesu proširenja odnosno da istakne njegov strateški značaj. Ovo ne bi trebala biti samo tehnička stvar. Ovaj angažman mora biti sveobuhvatan, a samo proširenje EU na zapadni Balkan treba biti na vrhu europske političke agende”, stoji u pismu čije dijelove uz presliku donosi Avaz.
Hina navodi kako su hrvatska predsjednica i slovenski predsjednik Tuska su podsjetili da su čelnici država-članica procesa Brdo-Brijuni na posljednjem sastanku u Budvi postigli punu suglasnost o potrebi jačeg političkog angažiranja Unije, a istodobno su potvrdili privrženost procesu europskih integracija uz ocjenu kako je to najbolje jamstvo regionalne stabilnosti.
Europskom vijeću svojim pismom Grabar-Kitarović i Pahor predložili su da iskoristi svoju političku moć ,ali i tehničke kapacitete kako bi se cijeli proces integracije zapadnog Balkana ubrzao, prenosi Hina.