Published On: Uto, lis 31st, 2017

Hrvatska i Republika Srpska potpisale sporazum koji bi trebao smanjiti zagađenje u Slavonskom Brodu

Protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu danas su potpisali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Potpisivanju protokola bila je prisutna i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Protokol je, kako prenosi Hina, potpisan s ciljem rješavanja problema prekograničnog onečišćenja zraka koje dolazi u Slavonski Brod. Dosadašnja mjerenja kvalitete zraka pokazala su da je za visoku razinu sumporovodika u Slavonskom Brodu najodgovornija upravo rafinerija nafte Brod iz Bosanskog Broda te da je njezin utjecaj značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka. Protokol između dviju strana omogućava da se rafinerija nafte priključi na hrvatski plinski sustav kao izravni korisnik.

“Današnjim danom otvoren je prostor za plinofikaciju rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Republike Hrvatske otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Dvije vlade otvorile su vrata suradnje za dvije privatne tvrtke. Ovo je win-win situacija za obje strane”, rekao je ministar Ćorić nakon potpisivanja protokola.

“Nositelj projekta s hrvatske strane bit će tvrtka Crodux, a s naše strane rafinerija nafte Brod. Ova investicija vrijedna je oko tri milijuna eura. Ona je značajna za ovu regiju i pokazuje usmjerenost naših vlada na suradnju koja je itekako potrebna regiji”, rekao je ministar Đokić.

Politički značaj potpisivanja sporazuma

Pitanje izbora Croduxa za dobavljača pojasnio je ministar Ćorić podsjećajući da je kupac plina rafinerija Brod iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine i da je dobavljač stvar njihova odabira. Potpisivanje protokola i realizacija projekta plinofikacije rafinerije za Željku Cvijanović, predsjednicu Vlade Republike Srpske ima i politički značaj, jer promovira prekograničnu suradnju, te usmjerenost Republike Srpske na približavanje Europskoj uniji.

Predsjednica vlade osvrnula se na pitanje regularnosti i nadležnosti za potpisivanje ovog prekograničnog protokola.

“Republika Srpska je nadležna za energetiku i infrastrukturu i ima pravo potpisati određene sporazume. Ovdje se ne govori o klasičnom međudržavnom sporazumu koji bi značio neki magistralni vod. Govorimo o projektu ograničenog karaktera koji omogućava da se dovede plin iz jedne u drugu državu za jednog poznatog korisnika uz poznate ekološke i gospodarske efekte”, rekla je predsjednica Vlade RS Cvijanović dodajući da protokol nije usmjeren ni protiv koga u Bosni i Hercegovini, već da je primjer kako se treba raditi u cijeloj regiji.

Ministar Đokić naglasio je kako očekuje da će plinofikacija skrenuti pažnju javnosti na rafineriju Brod kao odgovornog partnera u BiH. Prema ministrovim riječima rafinerija je od obnove proizvodnje u proračun BiH uplatila oko dvije milijarde eura po osnovi proizvodnje naftnih derivata. Đokić je pojasnio kako će plinovod u rafineriju dolaziti trasom postojećeg voda sa spojem na magistralni plinovod kod mjesta Slobodnica./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x