Published On: Pet, ožu 8th, 2013

Hrvatska građanska inicijativa želi Vujanovića za predsjednika Crne gore

Hrvatska građanska inicijativa (HGI), politička stranka Hrvata u Crnoj Gori, odlučila je u petak da će na predsjedničkim izborima u toj zemlji, koji će se održati 7. travnja, poduprijeti predsjedničkog kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i dosadašnjeg crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića.
Čelnica stranke Marija Vučinović poduprla je na konvenciji DPS-a u Tivtu Vujanovićevu kandidaturu istaknuvši kako je Vujanović “uvijek afirmirao različitost i multietničnost” te da je doprinio ostvarenju prava Hrvatske i drugih nacionalnih manjina u Crnoj Gori.
Poduprijet će ga i ostale manjinske stranke koje okupljaju Muslimane-Bošnjake i Albance.
Vujanovićevu kandidaturu, međutim, ne podupire najvažniji koalicijski partner – Socijaldemokratska partija (SDP), koja i dalje smatra da kandidat DPS-a nema ustavno pravo i idućih pet godina obavljati dužnost predsjednika države, tumačeći da je to već radio u prethodna dva mandata.
SDP je podnio Ustavnom sudu žalbu tvrdeći da je Vujanovićeva kandidatura neustavna jer je, osim u dosadašnjem mandatu, bio pola mandata na dužnosti predsjednika u vrijeme zajedničke države sa Srbijom te je po proglašenju neovisnosti nastavio mandat.
Po Ustavu predsjednik može biti biran na najviše dva mandata. Ustavni sud nije uvažio žalbu SDP-a, već Vujanoviću računa kao valjan mandat samo onaj u doba državne neovisnosti kada je od 2008. do 2013. bio na čelu države.
Čelnik SDP-a Ranko Krivokapić je, unatoč tome, najavio da on osobno neće glasovati, a svojim sljedbenicima je poručio da su mogući razni vidovi opstrukcije.
Kampanja za predsjedničke izbore započela je proteklog tjedna, iako još nije okončan rok za prijavu kandidata, koji istječe 18. ožujka.
Za sada su službeno podnesene kandidature dvaju predsjedničkih kandidata,Vujanovića i predstavnika oporbenog bloka Demokratskog fronta Miodraga Lekića, koji nastupa kao neovisni kandidat.
Treći prijavljeni kandidat, Rade Bojović iz stranke Pravedna Crna Gora, još nije sakupio potreban broj od 7.700 potpisa građana odnosno propisanih 1,5 posto potpore ukupnog biračkog tijela.
Vujanović i Lekić su na dosadašnjim predizbornim skupovima razmijenili dosta oštrih kvalifikacija, kako osobnih, tako i o strankama koje predstavljaju.
Vujanović je tako na predizbornim skupovima u Kotoru i Tivtu rekao da će njegova pobjeda na izborima značiti opstanak građanske Crne Gore, nastavak europskih integracija i unapređenje kvaliteta života svih građana, dok je Lekić u Nikšiću rekao da će njegova pobjeda značiti demontiranje vladavine DPS-a.