Published On: Uto, lip 1st, 2021

HRVATSKA GA BAŠ VOLI: Ministar pravosuđa zbog Mamića došao u BiH

Ministri pravosuđa Hrvatske i BiH Ivan Malenica i Josip Grubeša suglasili su se u utorak kako bi dvije države trebale izmijeniti bilateralne sporazume koji priječe procesuiranje i izvršenje kazne osoba koje su u jednoj počinili kaznena djela i bijegom u drugu izbjegavaju kaznu.

Malenica i Grubeša sastali su se u Sarajevu, a nakon tog susreta, održanog bez najave i iza zatvorenih vrata, Ministarstvo pravde BiH priopćilo je kako je glavna tema bila suradnja pravosuđa s posebnim naglaskom na međudržavne sporazume o međusobnom priznavanju i izvršavanju sudskih presuda u kazenim postupcima u drugoj državi te ugovor o izručenju.

“Svjesni posljednjih zbivanja (ministri su izrazili dobru volju i zainteresiranost obje države za unaprjeđenje suradnje i rješavanje svih otvorenih pitanja iz djelokruga pravosuđa, a samim time i mogućnost pokretanja postupka izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i RH kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja oko neusuglašenih stavova”, stoji u priopćenju, prenosi Hina.

Sastanak je očevidno potaknut činjenicom da su braća Zdravko i Zoran Mamić, koji su pravomoćno osuđeni u Hrvatskoj, pobjegli u BiH prije, odnosno nakon, izricanja osuđujućih presuda po optužnicama koje su ih teretile za izvlačenje novca iz “Dinama”.

Obojica sada žive u Međugorju i pozivaju se na državljanstvo BiH koje priječi njihovo izručenje Hrvatskoj. No slučaj braće Mamić tek je jedan u nizu jer su ranije iz Hrvatske u BiH bježali i drugi osuđenici poput Miroslava Kutle i Branimira Glavaša zlorabeći dvojno državljanstvo.

U priopćenju nakon sastanka ministara Malenice i Grubeše stoji kako je kroz otvoreni razgovor dogovoreno da će se u predstojećem razdoblju rješavati i pitanje provedbe Ugovora o sukcesiji imovine bivše SFRJ, kao i omogućiti uvid u imovinu i način stjecanja imovine državljana BiH u Republici Hrvatskoj i obrnuto.

Obje strane, kako je navedeno, suglasne su s potrebom nastavka dijaloga i suradnje u pitanjima međunarodne pravne pomoći dviju susjednih zemalja kao jednog od preduvjeta za razvoj i jačanje dobrih bilateralnih odnosa između dvije države.

Bild.ba

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x