Published On: Sri, srp. 11th, 2018

HRVATSKA – ENGLESKA OD 20 sati Evo kako srušiti Englesku za finale SP-a, Dalić mijenja formaciju!

HRVATSKA večeras u Moskvi od 20 sati igra najvažniju utakmicu u zadnjih 20 godina! Na stadionu Lužnjiki protiv Engleske bori se za finale SP-a.

Zemlja je u euforiji, a reprezentaciju će u Moskvi bodriti oko 10 tisuća navijača. Jutros je prema Moskvi iz Zagreba krenuo najveći putnički avion, s oko 500 navijača.

Zlatko Dalić na posljednjoj press konferenciji pred utakmicu najavio je da Hrvatska nema namjeru stati na polufinalu.

“Nema alibija. Ovo je zadnje SP Luke Modrića, znamo da možemo više od polufinala i došli smo to napraviti”, rekao je Dalić.

Sastav za Engleze nije otkrio: upitan je Šime Vrsaljko na desnom boku i ne bude li mogao, na njegovom mjestu igrat će Domagoj Vida, a opcija je i Tin Jedvaj. Pobjeda će se tražiti u sredini terena, gdje Englezi imaju petoricu igrača. Dalić razmišljao da izostavi Ivana Perišića iz prvog sastava i uvede Milana Badelja kao pojačanje u sredinu.

Dalić dobro čuva informacije o sastavu. Dok popis imena ne uđe službeno u FIFA-in zapisnik sat vremena prije utakmice, sve informacije o početnoj postavi su nagađanja. No, dvije su moguće opcije: prva bez Perišića i s Badeljom u sredini, a druga s Perišićem i Rebićem na krilima te Brozovićem ispred Modrića i Rakitića.

>>> Pogledajte video press konferencije Zlatka Dalića i Dejana Lovrena 

Sve što trebate znati o Engleskoj

Kramarić i Mandžukić najavili okršaj s Engleskom

Hrvatska bi protiv Engleske trebala zaigrati u formaciji 4-1-4-1.

 

Kako srušiti Englesku? 

Koliko god vas nervirali engleski i svjetski mediji s krilaticom „it’s coming home“, Hrvatska se ne smije zavaravati. U polufinalu će igrati protiv najboljeg suparnika kojeg je dosad imala na prvenstvu. Kako pobijediti Englesku?

Engleska igra u 3-5-2 sustavu, atipičnom za Englesku. Pritom nastoje dominirati posjedom preko izgradnje napada iz zadnje linije. Henderson je kao središnji igrač u veznom redu zadužen za kreiranje trokuta i prilazak po loptu kako bi se izigrao eventualni suparnički pritisak. Bekovi su zaduženi da odu prilično visoko i rašire suparničku obranu te povuku krilne igrače za sobom. Suparnik tada ima manjak pomoći u sredini terena što vrhunski koriste Alli i Lingard koji igraju u liniji s Kaneom i Sterlingom, da bi se onda neki od njih naglo spustio po loptu i iskoristio činjenicu da su izvan vidnog polja suparničkih veznih igrača. „Slip“ napad označava situaciju u kojoj se dva igrača rotiraju po dužini terena, u kojem jedan povlačenjem izvlači braniča sa sobom, dok drugi to koristi ulaskom iza leđa tog braniča, u dubinu terena.

Englezi to koriste više od ikog drugog – iz toga najviše profitiraju Lingard i Rashford (kada je u igri) jer imaju dobar osjećaj za ulazak iz drugog plana. Završnicu napadaju s velikim brojem igrača i nije čudno da imaju daleko najviše udaraca iz neposredne blizine – osim zbog prekida, to je posljedica i velikog broja meta na centaršutu. Englezi nisu kvalitetni u sredini terena poput Francuske, Belgije ili Brazila, ali to nadoknađuju sjajnim rotacijama, kretnjama i opcijama u igri.

Tako visoko postavljeni bekovi često odvlače igrače za napadače koji ostaju usamljeni sa stoperom i mogu iskoristiti svoju brzinu, dok napadači stalnim kretnjama otvaraju rupe u suparničkoj obrani za Allija i Lingarda. Izrazito su opasni jer su nakon dugo godina raznovrsni u napadu. Imaju i nevjerojatno brze igrače i sjajan prekid, imaju dobre šutere i jednog od najboljih centarfora na svijetu. Englezi, u kontekstu toga koliko reprezentacije imaju vremena za uigravanje kompleksnijih sustava, igraju opasno dobar nogomet. Mladi su, neopterećeni tužnom prošlošću reprezentativnih neuspjeha i jako gladni. Kako protiv njih?

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer