Published On: Sub, srp 13th, 2019

Hrvatska dostavila novi zahtjev za izručenje Zdravka Mamića

Ministarstvo pravde BiH dostavilo je Tužiteljstvu BiH zamolbu Hrvatske za izručenjem bivšeg Dinamovog čelnika Zdravka Mamića.

Sada je ponovno na Sudu BiH da donese odluku o tome jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje ili nisu.

Sud BiH je 11. lipnja odbio zahtjev da se Mamiću odredi pritvor na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, ali mu je odredio mjeru oduzimanja putnih isprava BiH i obavezu redovnog javljanja policijskoj stanici u Čitluku.

Idući korak je odluka o tome može li on biti izručen, a nakon što Tužiteljstvo BiH na temelju zahtjeva iz Hrvatske zauzme stajalište o tome, održat će se ročište pred Sudom BiH koje donosi odluku jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje na temelju međudržavnog sporazuma koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012. godine.

Konačna odluka o tome hoće li Mamić biti izručen ipak ovisi o tome hoće li je potpisati ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Izručenje Mamića Hrvatska traži na temelju druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku.

Osim Mamića optuženi su i njegov sin Mario, brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića i druge tereti da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. bili članovi zločinačkog udruženja te su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 milijuna kuna.

Mamić je prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora po prvoj optužnici zbog “izvlačenja” 116 milijuna kuna iz Dinama.

Uoči izricanja te presude Osječkoga suda u proljeće 2018., Mamić je pobjegao u BiH čije državljanstvo također posjeduje i od tada boravi u Međugorju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare