Published On: Pet, sij 9th, 2015

Hrvatska: DIP čeka očitovanje HDZ-a o organiziranom prijevozu birača u BiH

Nakon što se u javnosti pojavila informacija kako će HDZ BiH u koordinaciji sa HDZ-om iz Hrvatske organizirati besplatan autobusni prijevoz glasača prema konzularnim uredima u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci autobusima iz Gruda, predsjednički kandidat Ivo Josipović zatražio je od Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a) da istraži navedeni slučaj, javio je dopisnik.

Zdravka Čufar Šarić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a), izjavila je kako je DIP zatražio očitovanje HDZ-a o spornom pitanju prijevoza glasača na birališta u nedjelju, kad se u Hrvatskoj održava drugi krug predsjedničkih izbora.

„Zatražili smo očitovanje HDZ-a kako bi utvrdili koliko ima istine u svim tim tvrdnjama, ili je to možda organizacija samih građana s područja BiH. Dakle, ne možemo reći ništa prije nego dobijemo očitovanje, a kad ga dobijemo onda ćemo vidjeti ima li ili nema uvjeta za izricanje sankcija“, kazala je Čufar Šarić.

Ona je kazala kako očitovanje HDZ-a, kad god ono pristiglo u DIP, neće utjecati na provođenje izbora, nego na eventualno izricanje sankcija, ako se procijeni da je u slučaju bilo nepravilnosti.

„Ako DIP utvrdi da je bilo kršenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, mi takvu obavijest sa naznakom članka za kojeg mislimo da je kršen dostavljamo Državnom odvjetništvu (DORH-u)“, kazala je Čufar Šarić

DORH je na kraju tijelo nadležno za procjenu hoće li pokrenuti postupak ili ne, odnosno hoće li slučaj ići dalje prema sucu za prekršaje ili ne, napomenula je.

„Mi nismo zadnja instanca koja odlučuje“, zaključila je potpredsjednica DIP-a.

HDZ BiH se, pak, očitovao u javnosti kako nije riječ o donaciji firme prijevoznika HDZ-u, nego donaciji svim biračima u BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare