Published On: Ned, lip 22nd, 2014

Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe, dan kad su “hrabri” hrvatski komunisti uzeli puške jer je Hićo izradio Staljina….

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvoga sisačkog partizanskog odreda, koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Siska.
Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u akciji kodnog naziva Operacija Barbarossa, čime je poništen Ribbentrop – Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile. Radi se o paktu kojeg  jugoslavenski komunisti često prešućuju. Naime sve dok Njemačka nije napala SSSR komunisti u NDH i nacističkoj Srbiji , koja je još ranije proglasila Nedićevu, profašističku vladu , bili su pacifizirani. Postojale su čak i opcije , ukoliko Staljin ostane u paktu s Hitlerom da Komunistička partija NDH preuzme vlast u NDH-aziji dok bi komunisti Srbije svrgnuli Nedića.
O paktiranju komunista i nacista idućih 45 godina Titovog režima  malo tog se smjelo  čuti kao uostalom i danas. Priču o Katinskoj šumi i danas malo tko zna.
 Ako kažete npr. da suštinske razlike u izdaji  nema , u činjenici da je preko Staljina Tito sve do Barbarose bio u paktu s Hitlerom i da su samo povijesne okolnosti i napad na Rusiju od Tita napravili Hitlerovoh neprijatelja . proglasit će vas ludim.
No činjenica je da pobune u Hrvatskoj  postoje i prije tzv Sisačke puške a da komunisti , Titovi , za to vrijeme ne napadaju fašističke vlade u Zagrebu i Beogradu. Zašto? Zato što cijelo to vrijeme komunisti paktiraju sa fašistima.
Ovaj datum stoga se nepravedno uzima kao početak antifašističke borbe. Taj datum je usko partijski i recidivan, komunistički. Naime istinski antifašisti koji nisu bili dio komunističkog pokretqa,  digli su se i puno prije partije i komunista koja ustaje tek kad je Infobiro izdao naredbu svim komunistima svijeta da dižu guzice jer je Hićo napao Staljina. Ista stvar događa se u Srbiji. Apsurdno ili ne, kod njih su se četnici protiv Nedića digli znatno prije komunista. A komunisti tek kad je pukla ljubav s Hićom…
Na svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe sudjelovat će i predsjednik Republike Ivo Josipović te predsjednik Vlade Zoran Milanović. Program će početi u 10.30 ceremonijom polaganja vijenaca kod Spomen- obilježja u šumi Brezovica. Predsjednik Josipović položit će vijenac ispred spomenika Prvom partizanskom odredu, a zatim nazočiti svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe. Prijenos je na HRT 1.
Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković. Njegov je pripadnik bio i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borili su se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.
Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.