Published On: Čet, ruj 30th, 2021

Hrvatska: Covid potvrda od danas vrijedi 365 dana, a mogu je dobiti i oni cijepljeni kineskim ili ruskim cjepivom

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), EU covid potvrde od danas vrijede 365 dana.

Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane, poručuju iz AKD-a.

Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo. Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Osim toga novost je i da će se EU covid potvrde moći izdavati i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU, odnosno odobrenje Europske agencije za lijekove. Radi se primjerice, o kineskim i ruskim cjepivima, prenosi T-portal.

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU.

Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi. Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Milko
Milko
1 godina prije

Odlično.

Mevlid
Mevlid
1 godina prije

Kako se lagano peru od cirkusa koji su napravili u EU. Sad važi i ruske a i kineske “injekcije” ,( jer se vakcine daju pod kožu), verovatno vidjeli da im ne prolazi. Najgluplji su Njemci i Austrijanci samo oni insistiraju na glupostima dok druge zemlje: Danska, Holandija, Engleska,Norveška ,…Švedska, nikad i nije podlegla pritisku i hvala joj što nije američki protektorat,a navedene polako izlaze iz “igre”. Da, zaboravi Srbiju koja je se još glupira sa kovidom ali ne smije zbog protesta da uvodi rigorozne mjere.