Published On: Pon, lis 11th, 2021

Hrvatica Klara s 21 godinu najmlađa je zastupnica u Berlinskog parlamenta

Klara Schedlich je najmlađa zastupnica u novom sazivu Berlinskog parlamenta. Ima 21 godinu i njezina obitelj potječe iz Splita, javlja Deutsche Welle.

Studentica strojarstva i novoizabrana (najmlađa) zastupnica u novom sazivu Berlinskog parlamenta Klara Schedlich se prije četiri godine učlanila u stranku „Zeleni“, nakon što je maturirala.

“S prijateljima sam uvijek puno pričala o tome što nam sve smeta u školi, a kad smo završili školu, više nitko nije pričao o tome. I onda sam pomislila da ne možemo tako ostavljati sve probleme sljedećim generacijama”, rekla je Klara za DW.

I tako je počela pretraživati internet, tražiti načine kako da nešto napravi, kako da svijet učini boljim mjestom. Učlanila se u Zelene jer je, kako kaže za DW, oduvijek bila svjesna svih problema koji se tiču klimatske krize.

U Berlinskom parlamentu ubuduće želi dati glas mladima.

“Mislim da politika uopće nije reprezentativna. U Berlinu otprilike živi trećina ljudi koji su mlađi od 30 godina, a u parlamentu je do sada bila samo jedna osoba mlađa od 30”, govori Klara.

Schedlich se u svom petogodišnjem mandatu želi fokusirati na obrazovanje i zaštitu klime. Želi motivirati mlade da se i sami uključe u politiku, pogotovo one, koji kao i ona, potječu iz migrantskih obitelji.

“Ako to naprave, oni mogu sami kreirati svoju budućnost. I nadam se da će ih se sve više odlučiti na to, i da će vidjeti koliko je to sve zabavno. Radiš na nečemu i onda se to ostvari”, kaže Klara Schedlich.

Nakon završene gimnazije, upisala je studij strojarstva. Pri kraju je studija, i sad je politika u prvom planu. Ali što je za nju uopće politika?

Politika je u stvari sve, shvatila sam da politika utječe na sve. Ako idemo u školu, ako se vozimo vlakom, to je sve pod utjecajem politike. I zato uvijek kažem ljudima da se ne mogu ne zanimati za politiku, jednostavno zato što se njihov život odvija u okvirima koje zadaje politika”, govori Klara.

Na pitanje, što će biti prva stvar oko koje će se angažirati u novom sazivu Berlinskog parlamenta, Klara je odgovorila: “Jako ću se zalagati za to da imamo više biciklističkih staza!”

Obitelj živi u Splitu

Obitelj Klare Schedlich jednim dijelom potječe iz Dalmacije. Baka je rođena Splićanka.

“U Splitu živi jedan dio naše obitelji, svako ljeto idemo u Dalmaciju. Moja baka me podržava u mom angažmanu u politici, ona je savršena žena”, rekla je Klara.

Bosiljka i Klara Schedlich

A ta „savršena žena” je Bosiljka Schedlich. Ona je u Njemačku stigla 1968. godine, poznata je diljem Njemačke po svom humanitarnom angažmanu. Između ostaloga je utemeljila i zakladu koja se brine za ljude koje muče ratne traume. A upravo je baka i najzaslužnija za Klarinu vezu s Hrvatskom.

“Kod kuće se s djecom i unučadi uvijek pričalo na hrvatskom, a ljeto provodilo u Dalmaciji, u Splitu i na jednom južnodalmatinskom otoku”, kaže Bosiljka Schedlich.

Klara Schedlich je prošle godine dva semestra studirala u Zagrebu, bila je na razmjeni na FSB-u (Fakultet strojarstva i brodogradnje).
“Moja najbolja prijateljica je inače iz Splita, ali sad studira u Zagrebu i ona je bila razlog zašto sam otišla u Hrvatsku na razmjenu. Ja sam zapravo dosta povezana s Hrvatskom. I ta veza mi je jako bitna”, kaže Klara.

Noćna linija za Zagreb

Ali nije to jedina Klarina veza sa Zagrebom. U Zagrebu živi i njezin dečko. Veza je to na daljinu. Ali kako mlada političarka Zelenih putuje do Zagreba? Nije valjda avionom? „Ne, ne idem nikad avionom. Uvijek busom ili vlakom. Već postoji direktna autobusna linija Berlin-Zagreb, a uskoro se pokreće i izravna željeznička linija pa će nam biti lakše. Vožnja traje 14,5 sati. Ali ako se ide preko noći, onda je u redu…”

Klara Schedlich prati i zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni. Kaže da joj je drago da Zagreb ima „zelenog” gradonačelnika i da joj se čini da „u Hrvatsku polako stiže tema klimatske krize, vidjeli smo da su u Dubrovniku odlučili da ne smije stizati baš puno kruzera. Hrvatskoj bi zaštita okoliša morala biti važna tema. Ta zemlja živi od turizma, malo i od poljoprivrede.”

Klara Schedlich kaže da se o politici puno priča i u njezinom domu. A najviše diskutira s bakom Bosiljkom koja se zbog unuke nedavno i sama učlanila u Zelene.

“Ja naravno nisam objektivna, ali Klara je oduvijek bila mirna, sabrana, racionalna, prizemljena. Nije euforična i to mi se jako sviđa jer upravo takve jasne glave nam sada trebaju. Ali istovremeno ona osjeća cijeli svijet i to je preduvjet da može raditi dobru politiku”, zaključila je Bosiljlka Schedlich.

 

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Vacca the mljac
Vacca the mljac
1 godina prije

Vako je i vaš pogani šišmiš stigao u prestolnicu svih Hrvata i domaćine jebava 20 godina.
Počivao u nemiru.
Za sve one koji su se posrali na jedinu nam i prepreprenajdražu republiku, neka se podigne ogromni spomenik u obliku ggoovnna oko kojeg leta tisuću muva.
Od tisuće manje niti jedne.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
1 godina prije

Podguznih muva CETNICKIH ka šta je ovaj Is Pod Orjena

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
1 godina prije

Još te progoni pogani šišmiš. Dakle i mrtav te progoni. Šta to govori o tebi?. Za žaljenja si jadniče.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Kuco tele jedno. Tele bez imena. Pljuc.

A, ovo mrtav. – To je jedino dobro što je učinio, tj. umro. Počivao u nemiru prokleta lopina. Lopa.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
1 godina prije

I od moje malenkosti još jedan spomenik za Erdoganov Deutsche Welle i još jedan dupli za njemačku Zelenu bagru! Kuća časti!!! Za muhe neka se snađu sami – toga nema u mojoj buregdžinici!!!

Last edited 1 godina prije by Mene kliču Haso_2
Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Doiče vele erd-roganov. – Nisam znao. Hvala ti što me prosvitli, evo svitlin ka žarulja.