Published On: Sub, tra 13th, 2013

Hrvati ubuduće izravno Fuelea informiraju o pregovorima

Vodeći hrvatski političari u BiH iz dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić, zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom potpuno su, u razgovoru s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom, razobličili stereotip stvoren među pojedinim diplomatima u Sarajevu, a kakav je predstavljen ovome visokom europskom dužnosniku da su Hrvati isključivi krivci što nema dogovora oko presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.
Rivalstvo SDP-SDA
Prava paraobavještajno-diplomatska mreža ispletena je i iskorišteno je sve što se posljednjih dana događalo kako bi se Hrvate predstavilo nekooperativnim, da su pokrenuli radikalizaciju ukupnog stanja, do toga da je gotovo vrijeme za poduzimanje izvanrednih mjera. Sve to iskonstruirano je do posljednjeg detalja, a sve je kulminiralo s porukama s Hrvatskog narodnog sabora s kojega su ponovno tek upućene poruke da su Hrvati jedinstveni i da traže jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima. I kako doznajemo upravo je to pitanje, ne o presudi ‘Sejdić – Finci’ nego o zasjedanju HNS-a, postavio povjerenik Fuele. Nakon toga dobio je, doznajemo, vrlo iscrpne odgovore dužnosnika Bevande, Čovića i Ljubića jer su tim redosljedim održavani odvojeni sastanci. Uslijedila su pitanja vezana uz Sejdić-Finci i način realizacije na što su sve trojica hrvatskih dužnosnika ukazala da je upravo hrvatska strana, i to kao jedina predložila čak tri prijedloga u pisanoj formi kako riješiti ovo pitanje. Bošnjačka niti srpske stranke nisu predstavile nijedan prijedlog. Doznaje se kako je ključnim problemom ocijenjeno političko rivalstvo SDP-a i SDA koji su zbog svoje posvađanosti doveli i posljednje razgovore do propasti.
Ured EU
Fuelea su izvijestili i kako je bilo krajnje nekorektno da se na posljednjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira hrvatska strana optuži za propast pregovora, a što je očigledno jedino povezano s time da ti isti diplomati skidaju sa sebe odgovornost za neuspjeh i pokušavaju ga adresirati ‘najslabijoj’, hrvatskoj strani. Čović, Ljubić i Bevanda poručili su, doznaje se, kako neće odstupiti od stajališta i prihvatiti rješenja da Bošnjaci i dalje biraju dva člana Predsjedništva ni pod koju cijenu. Predložili su nastavak razgovora te najavili da će o korespondenciji s uredom EU u Sarajevu izvijestiti i Fueleov ured u Bruxellesu kako bi se izbjegle interpretacije krajnje pristranih zaposlenika koji su ranije bili visoki dužnosnici bošnjačkih stranaka.
VL

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare