Published On: Pon, ožu 13th, 2017

Hrvati u Zenici, s Kolakom, ne trebaju se brinuti za svoju budućnost. Nemaju je…

 

U Zenici je došlo do ogromnog progona Hrvata, što u ratu, što poslije rata. No kako FTV o tome ne izvještava to se vjerojatno nije ni dogodilo. Ono što nije odnio rat odnosi postratna politika. Hrvati teže dolaze do posla, nema ih u strukturama. Zeničko dobojski kanton je većinski bošnjački kanton. Nema u Zenici ni Srba. Niti je o tome lijepo pisati.Jer to bi značilo da je Armija BIH ćerala, a Armija BIH nije ćerala. I to je dobra armija.

Kao rješenje problema predsjednik HDZ1990 Zenice vidi u gašenju kantona. Time bi Hrvati koji žive van Zenice imali šansu doživjei ljepote življenja u Zenici. Jer na taj način bi se obespravljenost kakva je na snazi u Ze-Do kantonu prenijela na razinu cijele Federacije, Posljedično, ojačalo bi zajednišvo kod Hrvata. Jer bi širom FBIH svi jednako iseljavali i više se družili. Zašto bi, doista, Hrvat u Širokom, Orašju, il Mostaru ili Livnu uživao neku vrstu autonomije ako može biti jednako nejednakopravan kao Kolak u Zenici? Doista Hrvati Zenice ne trebaju se brinuti za svoju budućnost dok imaju ovakve političare. Nemaju budućnosti. Odnosno Kolak je njihova sigurna karta za budućnost. Napomena: Preostali Srbi u Zenici ne traže ukidanje Republike Srpske. Baš su glupi.

Od 26.400 Hrvata koliko ih je bilo prije rata u Zenici, u ovom gradu ostalo je tek par tisuća Hrvata, izjavio je predsjednik zeničkog odbora HDZ 1990. Zdenko Kolak. On ne vidi problem u majorizaciji, hvali napore gradonačelnika, a mišljenja je da bi Hrvati 

Kolak je u intervju sarajevskom “Oslobođenju” kazao kako Hrvata uopće nema u gradskim strukturama niti u javnim poduzećima.  -Nema niti jednog pomoćnika gradonačelnika Hrvata niti jednog direktora javnih poduzeća niti javnih ustanova, a struktura uposlenih u Gradskoj upravi je takva da ima možda nekoliko Hrvata, manje od jedan posto, precizirao je Kolak.

U novom sazivu Gradskog vijeća Zenice prvi put, nakon prošlih lokalnih izbora nema predstavnika ni HDZ-a 1990, niti HDZ-a BiH. Kolak  misli da je jedan od razloga koji su doveli do toga “masovni odlazak Zeničana, velikim dijelom i naših glasača”, što je, kaže, u konačnici polučilo i ovakav izborni rezultat. Neulazak nikoga iz hrvatskih stranaka je, kaže Kolak, i veliki hendikep za Gradsko vijeće Zenice.

Hrvata nema ni u gradskim strukturama, ni u javnim poduzećima i ustanovama

-Kad je u pitanju rad Gradskog vijeća Zenice, mi nismo zadovoljni. Zadnje tri sjednice vidimo da su ogromni problemi, da nema većine, da nema neke jasne strategije. Vidimo da gradonačelnik Fuad Kasumović pokušava napraviti neke stvari, da se neki projekti realiziraju, da se ispune neka predizborna obećanja, ali, nažalost, po našim viđenjima, on nema u Vijeću podršku niti razumijevanje, kaže Kolak.

Boji se da će ovaj način rada u Gradskom vijeću Zenice kulminirati s još većom krizom i još većim problemima. Zbog toga će, kaže, u konačnici svi građani Zenice dobrano trpjeti.

Upitan kakav je položaj Hrvata u Zenici, Kolak je kazao kako je u tijeku trend masovnog odlaska, iseljavanja.

-To je, čini mi se, poprimilo ogromne razmjere. Ne samo iz Zenice nego i iz cijele BiH. Tisuće i tisuće Hrvata odlaze u zapadne zemlje. Naravno i drugih građana. Ljudi jednostavno ne vide budućnost, ne vide perspektivu, ne vide mogućnost za sebe i svoje obitelji da zarade i ne vide neka rješenja naročito u ekonomskom segmentu. Mislim da je to jedan od najvećih problema. Kad je u pitanju konkretno Zenica, nešto se mora uraditi. Imamo velika očekivanja od gradonačelnika. Status Hrvata u Zenici se rapidno mora popraviti. Sa nekih 26.400 Hrvata koliko ih je bilo prije rata u Zenici, svedeni smo na par tisuća. A trenutno ih nema apsolutno u gradskim strukturama niti u javnim poduzećima. Nema niti jednog pomoćnika gradonačelnika Hrvata niti jednog direktora javnih poduzeća niti javnih ustanova, a struktura uposlenih u Gradskoj upravi je takva da ima možda nekoliko Hrvata, manje od jedan posto. I tu se stvari rapidno moraju ispraviti, smatra Kolak.

Bit ćemo primorani svi iseliti

Iako je Zenica pretvorena u gotovo etnički čist grad Kolak od gradonačelnika  Kasumovića očekuje da ovaj grad napravi, kao što je i obećao, “BiH u malom”.

-Želimo da Zenica održava ono što bi trebalo biti u cijeloj državi. Statusom Hrvata u Zenici nismo zadovoljni i očekujemo brze i hitne promjene. Želimo da se i Hrvati upošljavaju, da imaju jednaka prava kao i svi drugi građani. Ukoliko se tu nešto ne uradi, ne popravi stanje, mi ćemo biti primorani da svi iselimo. HDZ 1990 godinama ukazuje na ove probleme, ranije i kroz rad Gradskog vijeća i imali smo stalna obećanja da će se stvari popraviti, ali do dana današnjeg ništa ozbiljno nije urađeno po tom pitanju da se Hrvati u ovom gradu osjećaju ravnopravno sa ostalim građanima, kazao je Kolak za sarajevski list.

Prazna obećanja

Upitan koliko su ovakvom stanju doprinijeli loši odnosi dva HDZ-a, Kolak je kazao ako niti HDZ BiH niti HDZ 1990 nije mogao u okviru svojih kapaciteta ozbiljno utjecati na donošenje odluka.

-Podsjetit ću da je vlast u svojim rukama imala SDA kako na županijskoj, tako i na razini općine a sada grada. Ni jedan ni drugi HDZ nije mogao ništa ozbiljno napraviti. Ono što smo mogli, to smo radili kroz svoje kanale. I HDZBiH i HDZ 1990 su stalno kroz Hrvatsku koaliciju za Zenicu i kroz Koordinaciju hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice stalno ukazivali, molili, davali određene prijedloge, međutim, nikad nije bilo sluha da se ozbiljno sjedne, da se razgovara i da se pokuša riješiti taj problem, kazao je Kolak za “Oslobođenje”.

Za uređenje suprotno zalaganju stranke

Upitan za kakav se preustroj F BiH i BiH zalaže, Kolak, suprotno stavovima svoje stranke, koja zagovara federalno uređenje, koje bi uključivalo i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, kaže kako nije za treći entitet, već za “ukidanje kantona”, čime bi Hrvati izgubili i ono malo autonomije što imaju.

– Kad je u pitanju stav HDZ-a 1990, on je jasan i poznat našoj javnosti i ja ću ga ponoviti. HDZ 1990 je za cjelovitu, čitavu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će biti svi ravnopravni, osjećati se u svakom dijelu te države kao svoj na svome. Mi naravno ne živimo u iluziji da se može raspakirati Daytonski mirovni sporazum, ali živimo u nadi da će se sjesti, razgovarati i da će se shvatiti da nikome trenutno u ovoj zemlji nije dobro. I ovaj trend odlaska jasno ukazuje na te stvari. Želimo da Hrvati, Bošnjaci i Srbi budu ravnopravni u svakom dijelu BiH. Ne želimo ekskluzivitet, nismo za treće entitet i tu vrstu rješenja. Mi smo za ukidanje kantona i svih tih silnih ministarstava koja ništa ne rade drugo do da prave još veću opstrukciju cijelog sustava, kaže Kolak./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare