Published On: Pet, lis 11th, 2013

Hrvati u Posavini ipak neće biti popisani

Predsjedatelj Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Josip Jerković ocijenio je jučer kako je sigurno da neće biti popisani svi Hrvati u RS, ali ni mnogi drugi građani u BiH. Posebno ukazuje na problem Hrvata u Posavini, koji neće svi biti popisani.

Hrvati Posavine

-Smatramo da popis stanovništva ne ide onako kako bi trebao ići. Najveći je problem za Hrvate u Posavini koji većinom nemaju obnovljene objekte, rekao je Jerković. On je podsjetio kako je zakon predvidio da se na jedan poseban način trebaju popisati osobe kojima nisu obnovljeni objekti. -To se još ne čini, a što će biti na kraju ne znamo, jer se na porušenim objektima i kućama nitko ne može popisati – rekao je Jerković u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Na ovaj problem prije nekoliko dana je upozorio i dopredsjednik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je poručio kako se u RS-u koristi jedna rupa u zakonu. – Ljudi se mogu popisivati kao beskućnici jer im domovi nisu obnovljeni. Ipak, većina popisivača uopće ne želi popisati te ljude – rekao nam je Lovrinović. I dok nastavljaju pristizati apeli o kršenjima prava Hrvata na popisu širom BiH, Agencija za statistiku je jučer priopćila kako nije moguće da nedostaje popisnica, kao što to tvrde u nekim općinama.

Broj popisnica

– Na terenu ima dovoljan broj popisnih obrazaca. Otiskano je 4,600.000 popisnica P1 za osobe, a procjena je da u BiH živi između 3,500.000 – 3,800.000 stanovnika, što znači da je tiskano 20 posto više popisnih obrazaca u odnosu na procjenu. Sve popisnice su, na vrijeme distribuirane u općinska/gradska popisna povjerenstva i dijelom rezerva u entitetske zavode – poručili su iz Agencije za statistiku . Problemima popisa u Mostaru bavi se čak i Krim-policija. Ovaj odjel i dalje istražuje navode o lažnim popisivačima koji su navodno identificirani i nad kojima se trenutačno vrši istraga. Građani su upozoreni da traže od popisivača identifikacijske dokumente.

VLM