Published On: Sub, srp 23rd, 2016

Hrvati u Muenchenu o napadu: Strašna, strašna situacija!

Bez obzira na upozorenja, napade poput ovog u Muenchenu teško je predvidjeti, kaže sigurnosni analitičar Željko Cvrtila.

Teško je spriječiti napade kad se mogu dogoditi u bilo koje doba dana na bilo kojem mjestu. Ne radi se o propustu jer je to mjesto gdje je veći broj građana stalno zbog kupnje ali takvi centri su druga kategorija mjesta gdje se može jako dobro osigurati sigurnost ljudi koji tamo jesu.

No ovaj napad još je jedan dokaz da je sigurnosti sve manje. Kontaktirali smo Hrvate u Muenchenu.

Pokušao sam priči Olimpiji zato što mi je tamo rodbina koja je jučer stigla iz Bosne. Mislio sam pomoći ali nema prilaza, U ban, autobusi, sve je stalo, helikopteri, policija svugdje, strašna strašna situacija, ispričao je urednik hrvatskog časopisa iz Muenchena Nedeljko Miletić.

U prometnom kaosu nakon napada našao se i predsjednik Hrvatskog akademskog društva u MuenchenuAnte Moro. Ovo je stvarno prvi put da sam neposredno osjetiuo tu opasnost i nesigurnost jer mi smo do sad živjeli u jednom sigurnosnom pojasu, Muenchen je do sad bio siguran ali evo vidimo da nigdje nema sigurnosti, kaže.

Isto misli i Anamarija Markota koja je ostala živjeti u Muenchenu i nakon što je doktorirala. Imala sam dojam da je u početku doživljeno kao, bio je napad nije dobro ali je gotovo ali nismo znali da se cijela drama nastavlja.

Njihove priče pogledajte u videoprilogu.

http://video.hrt.hr/2207/svjedocanstva.mp4