Published On: Pet, sij 21st, 2022

Hrvati u borbi za pravednu BiH imaju potporu stranaca

Hrvatski politički predstavnici u BiH, kao konstruktivni čimbenik u rješavanju najvećeg otvorenog političkog problema u zemlji -Izbornog zakona, konstantno pozivaju na dogovor i dijalog te nude rješenja koja su na tragu provedbe presude Ustavnog suda BiH, ali i Suda u Strasbourgu, piše Večernji list BiH.

Takva nastojanja su prepoznata i u okviru međunarodne zajednice koja je medijator procesa pregovora oko izmjene Izbornoga zakona, a da je tomu tako, svjedoči i činjenica kako je upravo legitimno predstavljanje, kao princip izveden iz temeljnog postulata Ustava BiH – konstitutivnosti, pronašlo svoje mjesto u Mostarskom sporazumu koji je potpisan pod medijacijom predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

Za očekivati je da upravo nastavak realizacije Mostarskog sporazuma bude predmet predstojećih razgovora koje će voditi posebni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, koji idućeg tjedna ponovno stižu u posjet BiH. Hrvatski narodni sabor nedavno je usvojio konačni prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH, a koji je, kako je naveo predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, usuglašen s predstavnicima EU-a i SAD-a. Cvitanović je rekao da su od njih dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH dogovoriti se o modalitetima provođenja ovih prijedloga.

– Crvena crta ispod koje Hrvati u BiH neće ići jest poštovanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u zajedničkim institucijama – istaknuo je Cvitanović za Glas Srpske. Cvitanović je naveo da će dati priliku političkim pregovorima da bi se došlo do konačnog dogovora. – Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge da bi se konačno riješio ovaj problem. Nadam se da će do toga i doći u međustranačkim pregovorima planiranim za kraj siječnja. Ako do toga ne dođe, HNS će 19. veljače donijeti zaključke koji će biti odgovor na stanje koje nas čeka u pripremi idućih općih izbora u BiH – pojasnio je on.

A kakav će biti ishod nove runde pregovora, ostaje za vidjeti, međutim, pritom je jasno kako unatoč ne baš zahvalnoj političkoj atmosferi postoje čimbenici koji su spremni za dogovor, poštivajući obje presude oko kojih se i vode razgovori, a među njima su upravo predstavnici Hrvatskog narodnog sabora čiji prijedlog rješava sva otvorena pitanja, poštivajući prava naroda i građana./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Koja crvena crta. Pa mi mi hrvati smo vec odavno ispod te crte. Nama je jedini izbor i rjesenje Herceg Bosna.
Ovi stranci su upadali u nase banke oteli nam sva prava koja smo imali i sad je doslo vrijeme da to trazimo nazad. Herceg Bosna treba da bude crvena linija ispod koje necemo da zivimo u toj BiH.
Vrijeme je doslo da i mi nademo naseg politicara koji je jak i koji ce se borit za svoj narod kao sto to radi gospodin Dodik. Vrijeme je doslo da budemo iskreni i da damo na znanje da ni mi nevolimo tu BiH.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Mozes ti prika pricati i traziti sta hoces…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
4 mjeseci prije

I tii isto možeš komentarisati šta hoćeš ,ali uzalud vam trud svirači .

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Pa dobit ćeš entitet…od V.Kladuše do Drine..😀

Phoenix
Phoenix
4 mjeseci prije

Zdravo je biti optimista! Samo neznam od cega je pobjelio onako Legitimni…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
4 mjeseci prije

Od tvojih glupavih komentara 😂😂

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Zato si ti tu da popravis nivo

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Nama kao hrvatima je najbolje da ovakva kokuzija nikada ne uđe u EU. Da imamo europsku alternativu neka gradžanstvo ima svoju. Takvu kakvu im donosi Komšić ako hoće.

Napokon je barem javnost u Hrvatskoj skužila kakvo viđenje o hrvatima kao narodu imaju bosanski muslimani i što tu treba napraviti. Nevjerovatno je da situaciju u BiH bolje poznaje Orban nego ju je recimo poznavala Kolinda.

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Nisam vidio ni jednu muslimansku zemlju da nije na kraju
ispušila od zapadnjačke politike.
Zašto bi u BiH bilo drugačije?
Pogledajmo samo na koliko BiH teritorija obitavaju bosanski muslimani?
Ako se stvari srede i BiH postane demokratska višenacionalna zemlja poput Belgije tek tada će nastati problemi među BiH muslimanima.
Jedni će htjeti filđžan državu drugi(manjina) moderniji, suživot!
Kako god okreneš ništa dobra za skupinu ljudi koji se danas odazivaju
na staro hrvatsko prezime bošnjak!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
4 mjeseci prije

Tišu PORVACENI bošnjo POKATOLICENI

Šaćir soros
Šaćir soros
4 mjeseci prije

Čuj BORBA za pravednu BOSNU je vladavina manjine samoproglašene dijaspore susjedne države nad autohtonom većinom gradjana…svašta…