Published On: Sub, stu 16th, 2019

HRVATI TUZLE I ŽIVINICA: Kako ćemo štiti imovinu od ilegalnih migranata, smjestite ih izvan naseljenih mjesta

Zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja iste od ilegalnih migranata jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika, naveli su vijećnici HDZ-a BiH u gradskim vijećima Tuzle i Živinica u zajedničkoj izjavi za Dnevnik.ba nakon što je najavljeno kako će se migranti smjestiti u vojarnu u hrvatsko naselje Ljubače između Tuzle i Živinica.

Vijećnici HDZ-a BiH u gradskim  vijećima  Tuzle i Živinica, u zajedničkoj su  izjavi za Dnevnik.ba istaknuli su kako “nikakva lokacija za smještaja migranata nije moguća  u naseljenim mjestima i u blizini industrijskih zona”.

Podsjetimo, najavljeno je kako bi se migrante moglo smjestiti u vojarnu u naselje Ljubače čiji su većinski stanovnici Hrvati.  Najava državnih institucija da migrante koji svakodnevno pristižu u Tuzli iz pravca Zvornika podignula je buru nezadovoljstva među domicilnim hrvatskim stanovništvom. Zbog toga je jučer i održan sastanak Vijeća mjesne zajednice Ljubače, a o ovoj se temi razgovaralo i na sjednici Gradskog vijeća Živinice.

Osim naselja Ljubače nadomak Tuzle, migrante su državne institucije planirale smjestiti i u hrvatsko naselje Zavalje kod Bihaća, 10-ak kilometara udaljeno od granice s Hrvatskom. O tomu se, ranije, raspravljalo i u Hrvatskom saboru, a informirana je i Kolinda Grabar – Kitarović, hrvatska predsjednica. Osim Bihaćke krajine, a sada i Tuzlanske regije, migranti, također, imaju i “hercegovačku rutu” kroz Čapljinu u kojoj hrvatsko stanovništvo apelira na brojne pljačke kuća i ugrožavanje sigurnosti tog područja.

“Pokušaj formiranja migrantskih centara u ovakvim okolnostima značilo bi otvorenu mogućnost nasrtaja na imovinu stanovnika jer smo svjedoci kako vrlo loše funkcionira sustav upravljanja migracijama”, naveli su i izjavi za Dnevnik.ba.

Prema njihovim riječima, bezbroj nasrtaja na privatnu imovinu u proteklom razdoblju dokaz su da migrantski centri moraju biti izdvojeni iz naseljenih mjesta uz jasna pravila funkcioniranja i ograničenog kretanja onih za koje čak pouzdano ne znamo njihov identitet.

“Uz to tu je i još niz drugih sigurnosnih izazova  na koje lokalna sredina ne može odgovoriti, a po uzoru na iskustva iz drugih županija bit će prepušteni sami sebi”, naveli su.

Smatraju i kako bi svaki pokušaj  nametanja nekakvih rješenja od strane onih koji odluke donose iz udobnih ureda znači otvoreni poziv na poduzimanje mjera od strane lokalnog stanovništva koji neće birati sredstva kako bi obranili svoja mjesta življenja i svoju imovinu.

“Uz sve ove izazove posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja iste od ilegalnih migranata jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika”, naveli su.

To bi bio, navode, dodatni vrlo negativan udar koji može proizvesti vrlo opasne posljedice.

“Zbog svega toga još jednom pozivamo one koji donose odluke da lokacije za smještaj migrantskih centara traže izvan naseljenih mjesta uz prethodni dogovor s lokalnom zajednicom vodeći računa o svim sigurnosnim izazovima koji takav centar sa sobom nosi”, naveli su vijećnici HDZ-a BiH u gradskim vijećima Tuzle i Živinica u izjavi za

G. L. / Dnevnik.ba.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare