Published On: Pon, stu 21st, 2016

Hrvati su sami prihvatili taj Washingtonski sporazum kojim je napravljena Federacija BiH i sami su se udružili s muslimanima da bi uništili Jugoslaviju

Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture u Beogradu ocijenio je komentirajući to što Bošnjaci kontinuirano zagovaraju takozvano raspakiranje Daytona, ali sve glasnije i Hrvati u BiH, kao i međunarodna zajednica, on je ocijenio da su Hrvati u BiH sami “zakuhali svoju kašu” i da sada treba u njoj i da se “kuhaju”.
“Hrvati su sami prihvatili taj Washingtonski sporazum kojim je napravljena Federacija BiH i sami su se udružili s muslimanima da bi uništili Jugoslaviju. Sada ih treba uputiti na njihove saveznike u Sarajevu. Neka oni međusobno rješavaju svoje odnose u Federaciji. Mislim da se mi Srbi u to ne trebamo miješati”, rekao je Pavić.
Prema njegovim riječima, muslimani i Hrvati kao “bivši saveznici u zločinu i razbijanju jedne zemlje”, treba sada međusobno regulirati svoje odnose, a Srbi o eventualnoj promjeni mogu da razmisle samo ako mogu imati neku korist od toga.
“Za sada, svako odstupanje od Daytona, bilo bi isključivo na našu štetu”, kaže Pavić, koji smatra da je dolazak Donalda Trumpa u Bijelu kuću otvorio mogućnost preispitivanja mnogo toga i da to na neki način može utjecati i na Daytonski mirovni sporazum, ali da Srbi sami nikako ne trebaju inicirati promjene.
“Ne trebamo inicirati promjene dok ne bude jasno da ćemo imati jasnu podršku za to od nekog važnog partnera i saveznika da Republika Srpska ostane u ovom obliku kakvom je sad. Ako dobijemo podršku Rusije, budemo imali čvrstu podršku Beograda, ako dobijemo razumijevanje iz Bijele kuće u smislu da BiH mora biti oslobođena islamističkog utjecaja, možemo razmišljati o nekom raspakiranju”, rekao je Pavić.
Naveo je kako Srpska treba biti spremna i da “ne propusti neke vozove” ako se otvore neke nove prilike, te ponovio da je, za sada, izvorni Dayton najbolja ponuda.


Pavić je politički savjetnik SDS-a , nekadašnje Karadžićeve stranke. Istakao se napadima na one koji su bili protiv rehabilitacije Draže Mihajlovića. SDS , Karadžićeva stranka danas je najveći zagovaratelj ostanka ovakvog Daytona. SDS je oporba u Srpskoj i na vlasti je u BIH. Dodikov SNSD je vladajuć u RS-u i zagovara federalizam u BIH jednako kao i hrvatski politički predstavnici. Bošnjačke stranke navodno zagovaraju gašenje entiteta, no pitanje je bi li se odrekli prevlasti nad Hrvatimau FBIH i ugasli je radi interesa države. Ispada da su danas SDS , dakle srpski radikali i bošnjačke stranke najveći zagovornici cementiranja Daytona. Premda službeno Sarajevo tvrdi da nije, teško pristaju na bilo kakve nove Daytona. Danas je 21 godina od Daytona. On je već 2000-e godine unakažen. Centralizacijom. Praktički na snazi odavno nije izvorni Dayton.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>