Published On: Pon, pro 5th, 2016

'Hrvati su mi na prvom mjestu, ma gdje bili'

Željana Zovko, nova hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, u prvom govoru osvrnula se na prijedlog rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine (BiH) kazavši da BiH mora pristupiti temeljnim ustavnim promjenama te je pozvala na depolitizaciju pravosuđa, profesionalno obnašanje dužnosti i odmak od spektakularnih akcija, kao što je bila ona u Orašju, kojima se izazivaju podjele u društvu.
Zovko je u Europski parlament ušla nakon što je njezin prethodnik Davor Ivo Stier postao hrvatski ministar vanjskih poslova, a privukla je pažnju javnosti jer je dosad obnašala funkciju veleposlanice Bosne i Hercegovine u Rimu. U kratkom razgovoru za tportal Željana Zovko kaže da su joj u Italiji čestitali na novoj dužnosti, dok su se kritike pojavile tek u medijima u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini preuzimali su sadržaj onoga što je objavljeno kod nas.
‘Za dužnost veleposlanice BiH u Rimu izabrao me HDZ BiH’, kaže nam Zovko i dodaje da je bila karijerni diplomat, to je ne bi spriječilo da ostvari karijeru u Hrvatskoj. Hrvati, ma gdje bili, njoj su na prvom mjestu, kaže. Zbog toga se i njezin prvi govor u Europskom parlamentu odnosio upravo na probleme Bosne i Hercegovine.
tportal.hr