Published On: Uto, lis 28th, 2014

Hrvati se vraćaju u federalne institucije nakon četiri godine

Broj ispražnjenih pozicija u federalnim institucijama za vrijeme vladavine “platforme” sveden na minimum.

Nova vlast u Federaciji BiH susrest će se s problemom revizije približno tisuću radnih mjesta u entitetskoj administraciji i javnim poduzećima. Iako bi to izborni gubitnici mogli protumačiti kao revanšizam, zapravo je riječ o saniranju posljedica kadrovske čistke, svojevrsnog tsunamija koji je “platformaška” vlada pokrenula kada je 2011. godine zasjela na vlast.

 Brisanje HrvataU protekle tri i pol godine skoro da nije bilo institucije na federalnoj razini u kojoj nije promijenjeno više od 50 posto upravljačke strukture. Naravno, sve pod izgovorom poboljšanja rada i upravljanja. Međutim, i površan pogled u životopis većine onih koji su, bilo imenovanjima ili namještenim natječajima, zasjeli na pozicije pokazuje da su oni stranački kadrovi, a nerijetko im je jedina kvalifikacija bila to što su rodbinskim ili prijateljskim relacijama povezani s “platformaškim” dužnosnicima u Vladi Federacije ili strankama koje su činile ovu političku grupaciju.Takva kadrovska politika uglavnom je izbrisala hrvatske kadrove iz entitetskih institucija, a najbolji primjer je svakako Ministarstvo za pitanja branitelja, u kojem je kontroverzni ministar Zukan Helez pred kraj mandata i posljednjeg hrvatskog dužnosnika u ovom ministarstvu, pomoćnika ministra Martina Frančeševića, suspendirao temeljem prijave koju je sam podnio protiv njega, piše Vecernji.ba. Poslije je upravo taj SDP-ov kadar nastavio obnašati ministarsku dužnost iako je pravomoćno osuđen za fizički napad u Bugojnu.

Iako je broj ispražnjenih pozicija u federalnim institucijama za vrijeme vladavine “platforme” sveden na minimum, još uvijek se nađe poneko mjesto na koje je moguće zaposliti odane kadrove. SDP koristi i posljednje dane svoje vladavine kako bi u federalnu upravu postavio svoje ljude.

Alijansina praksa

Čak četiri federalna ministarstva raspisala su u listopadu natječaje za popunu ispražnjenih radnih mjesta, a na čelu svih tih ministarstava su SDP-ovi, ili toj stranci naklonjeni ministri. Svjesni kako neće još dugo vladati ministarstvima zdravstva, branitelja, socijalne skrbi i prometa, SDP-ovi kadrovi su krenuli u posljednju akciju popune radnih mjesta. Takva praksa već je viđena za vrijeme Alijanse za promjene prije 12 godina, a vidjet ćemo hoće li nova vlast imati bolji odgovor na to nego oni koji su naslijedili Alijansu. Da imaju posla s dosad neviđenim lošim potezima svjedoči i postizborna odluka Nikšićeve vlade da za ravnatelja Ureda Vlade FBiH za europske integracije imenuje Vjekoslava Čambera, nekadašnjeg HSP-ovog ministra koji je u posljednje vrijeme vrlo blizak SDP-u.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare