Published On: Ned, lip 26th, 2016

Hrvati prodaju 10 otoka, cijene od 750.000 do 3 milijuna eura

ZAGREB – Hrvatska ima 1.185 otoka od kojih je samo 66 naseljenih, međutim, uskoro bi ih možda moglo biti i više. Regionalni mediji pišu da se desetak hrvatskih otoka prodaje. Svi su nenaseljeni i na njima uglavnom nema nekretnina ili su u ruševinama. Stoga mnogi vlasnici tvrde kako su upravo njihova otoka idealna investicija za nekoga tko sebi može priuštiti da napravi privatno odmaralište ili možda luksuzni rizort. Neki od ovih otoka prodaju se već godinama, poput Malog Kosmača kojeg je vlasnik već nekoliko puta stavljao na prodaju. Ovaj put za njega traži 1,5 milijuna eura. A cijena ostalih otoka ide i niže 0,3 otočića kod Dubrovnika, kojeg prodaje jedan vlasnik, prodaju se po cijeni od 5 eura po četvornom metru. Riječ je o otočićima Tajan, Crkvina i Kosmeč. Što se još nalazi na tržištu, pogledajte na listi:

1. Otok Tajan (Dubrovnik), 750 tisuća eura

Ovo nenaseljeno otok nalazi se blizu Dubrovnika, a ima površinu od 150 tisuća četvornih metara. Cijena otoka je 750 tisuća eura.

2. Otok Crkvina (Dubrovnik), 850 tisuća eura

Još jedan otok u Elafitima ima površinu od 170 tisuća četvornih metara. Otok je nenaseljeno, a cijena mu je 850 tisuća eura.

3. Otok Kosmeč (Dubrovnik), 130 tisuća eura

Ovaj otok iz skupine Elafita ima površinu od 26 tisuća kvadrata. Nije naseljeno, a obala mu je duga pola kilometra. Cijena mu je 130 tisuća eura.

4. Mali Kosmač (Šibenik), 700 tisuća eura

Otok Mali Kosmač nema veze s dubrovačkim Elafitima, nalazi se između Rogoznice i Vinisce, a ima površinu od 5 tisuća četvornih metara te se nalazi blizu šibenske obale. Na njemu nema nekretnina, a prekriven je makijom i niskim raslinjem. Cijena ovog otoka je oko 700 tisuća eura.

5. Sridnja (Zadar), 6 milijuna eura Ovaj otok kod Zadra ima površinu od 130 tisuća metara četvornih, a vlasnik traži oko 6 milijuna eura. Na otoku se nalazi samo jedna nekretnina, točnije, stara ruševina površine 40 četvornih metara. U oglasu stoji kako otok ima, osim pogleda na more i pogled na planine.

6. Srednja klud (Trogir), 1.2 milijuna eura Otok Srednja klud, koji se nalazi u blizini Trogira ima površinu od 18.800 metra kvadratna. Na otoku postoje dvije srušene pojate, piše u oglasu, a ostatak otoka prekriven je niskim raslinjem i makijom. Cijena mu je 1,2 milijuna eura (8,98 milijuna).

7. Otok iz Kornatskog arhipelaga (Biograd) 3,2 milijuna eura

Otok je smješten na sjeverno-zapadnoj strani uvale Hijaci-Pristranišce na otoku Žutu i prirodno štiti navedenu uvalu. Njegova površina je 200 tisuća četvornih metara i obrastao je niskim mediteranskim raslinjem, s nekoliko niskih borova. Udaljen je 12 morskih milja od Murtera i oko 8 milja od Biograda. U privatnom je vlasništvu i izuzet je iz Nacionalnog parka Kornati. Prodaje se za oko 3,2 milijuna eura.

8. Otok u blizini Hvara, 2.3 milijuna eura “Otok se nalazi pored otoka Hvara, u sklopu velike otočne skupine”, stoji u oglasu agencija. Riječ je o otoku koji je izuzet iz skupine Paklenih otoka. Obiluje niskim primorskim raslinjem, kamena obala, a površina mu je 209.000 četvornih metara. Prodaje se za 2,3 milijuna eura.

9. Otok između Pašmana i Nacionalnog parka Kornati, 2,5 milijuna eura

Još jedno otok koje je izuzet iz Nacionalnog parka, a nalazi se nasuprot sjevernog ulaza u Nacionalni park. Površina mu je 36 tisuća metara četvornih. Obala je kamena, a ostatak je prekriven niskim raslinjem i maslinama. Cijena mu je 2,52 milijuna eura.

10. Otok u središnjoj Dalmaciji, 1,5 milijuna eura Otok ima površinu od 35 tisuća četvornih metara, a na njemu se nalazi šuma alepskog bora i mediteransko raslinje. Tek 10 posto otoka nije prekriveno šumom. Prodaje se za 1,5 milijuna eura.