Published On: Fri, Aug 2nd, 2013

Hrvati ove godine službeno zatražili tri radnika iz BiH

Sarajevo – Višegodišnja praksa da se na hrvatsku obalu za vrijeme ljetne sezone slijeva rijeka radnika iz BiH, mahom ugostiteljskih radnika i građevinaca, nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju praktično je nestala!

Umjesto radnika iz BiH, koji su za Hrvate odnedavno radna snaga iz “trećih zemalja”, na hrvatskom Jadranu ovog ljeta najviše je Slavonaca, prenosi “Dnevni avaz”. Osim članstva u EU, neki od razloga zbog kojih Hrvatska više ne uvozi radnu snagu iz BiH su velika nezaposlenost i pad životnog standarda.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kazali su nam da su ove godine imali samo dva zahtjeva za naše radnike iz Hrvatske. – Tražili su ukupno tri radnika, i to jednog farmaceuta i dva hotelska recepcionera.

Istina, ni ranijih godina nismo imali puno zahtjeva iz Hrvatske, već su građani išli na temelju dvojnog državljanstva te su tamo tretirani kao domaća radna snaga ili su radili na crno – istaknuo je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije.

On dodaje da trenutno nemaju podatke o tome koliko je naših građana otišlo raditi u Hrvatsku upravo na temelju dvojnog državljanstva, jer svi oni koji odu istovremeno ostaju prijavljeni na evidencijama nezaposlenih u BiH. Također, jedan od razloga što u Hrvatskoj gotovo nema naših radnika jesu svakako strožije kazne za rad nacrno.