Published On: Pon, pro 24th, 2012

Hrvati ne odustaju od povratka u banjalučku regiju

Veći broj hrvatskih prognanika ni nakon 20 godina ne odustaju od želje da se vrate u svoj rodni kraj, u župe banjalučke, kotorvaroške i gradiške općine.
Poziv i Vladi Republike Hrvatske da se priključi ostvarivanju projekta održivog povratka Hrvata, posebno u entitet Republika Srpska, banjalučki biskup Franjo Komarica u četvrtak je uputio i predstojnici Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dariji Krstičević.
Prezentirajući joj popis s imenima tih osoba koje se žele vratiti, monsinjor Komarica je Krstičević zamolio da dođe u Banju Luku, te dogovori s entitetskim dužnosnicima konkretne akcije za obnavljanje kuća, infrastrukture i otvaranje radnih mjesta za povratnike Hrvate.
Istovremeno, pozvao je Krstičević da razgovara s predstavnicima Zajednice Hrvata Banja Luke i da im pomogne u njihovoj želji da doprinesu boljem položaju “domaćih” Hrvata.
Biskup banjalučki upoznao je Krstičević i s nedavnim razgovorima s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Damirom Ljubićem, te razgovorima u američkom veleposlanstvu u Sarajevu i u Washingtonu prilikom nedavnog boravka u SAD-u.
Krstičević je zahvalila biskupu Komarici “za sav dosadašnji dragocjeni rad Katoličke crkve oko pomaganja hrvatskom narodu, ali i mnogim drugim ljudima na području Banjalučke biskupije”, kao i za dragocjene informacije koje joj je dao.
Obećala je da će doći u Banja Luku “čim prije bude moguće”, te da će, u duhu stava predsjednika i Vlade Hrvatske, nastojati osobitu pozornost poklanjati Hrvatima u BiH, osobito u entitetu Republika Srpska, javila je Tiskovna agencija Banjalučke biskupuje – TABB.