Published On: Sub, pro 19th, 2020

Hrvati moraju izaći na birališta i spriječiti da inženjeringom izgube gradonačelnika

Otvoreni istup Čedomira Jovanovića kako su se probošnjačke i kriptograđanske političke stranke dogovorile oko usuglašenog nastupa na izborima i nakon njihova održavanja u Mostaru potvrdile su važnost masovnog hrvatskog odziva na glasovanje u nedjelju nakon 12 godina zbog očitog plana da se u hercegovačkom središtu ponovi ono što se događalo na općim izborima prije dvije godine kada je Hrvatima nametnut član državnog Predsjedništva, a slično se pokušalo i s popunjavanjem Doma naroda Federacije BiH.

piše: Zoran Krešić I  Večernji list BiH

Naime, Jovanović je potvrdio ono o čemu je i Večernjak u više navrata pisao kako je raspored političkih subjekata zapravo pokazao da se namjerno stvorio slobodan prostor u pojedinim izbornim područjima kako bošnjačke stranke ne bi prosipale glasove i tako smanjile mogućnost da otmu nekoliko mandata u trima izbornim područjima gdje su Hrvati većina.

Etnički čista područja

“Ono što se nije moglo dogoditi u Sarajevu, dogodilo se u Mostaru”, rekao je Jovanović koji je time posve obezvrijedio pokušaj manipulacija i da se izborni rezultat u glavnome gradu predstavi kao zaokret. Budući da je izborna šutnja te je zabranjeno objavljivanje konkretnih političkih subjekata, Večernjak se poziva na dio izjave ovog srbijanskog političara i savjetnika nametnutog člana bh. Predsjedništva Željka Komšića da su se bošnjačke lijeve i desne strane dogovorile oko načina nastupa “za neke izborne jedinice”.

Na nedjeljnim izborima samo je jedna stvar neupitna, a to je da će iz tri izborna područja bošnjačke stranke izabrati devet vijećnika bez mogućnosti da na to utječu hrvatske ili srpske stranke. Riječ je o pet vijećnika koji se biraju iz područja Stari grad te po dva iz područja Sjever i Jugoistok koji su etnički najčišći dio Grada Mostara. Istodobno u dijelu Grada u kojemu su Hrvati većina, odnosno tri gradska područja koja su ujedno i izborne jedinice Zapad, Jugozapad i Jug, bošnjačke stranke imaju mogućnost uzeti dio mandata ponajprije zbog činjenice da se radi o jedinim multietničkim sredinama, ali i zbog inženjeringa.

Naime, policija je otkrila da se oko 300 birača iz područja Jugoistok lažno prijavilo u području Jug, što je kazneno djelo. Prema planovima koji su ranije predstavljeni u Jugozapadu, bošnjačke stranke očekuju najmanje dva vijećnička mjesta, a u Zapadu jednoga vijećnika. Čak imaju ambicije uzeti i jedno mjesto na području Jug. Zanimljivo je kako se jedan bošnjački blok “uklonio” iz izbornog područja Jug, a drugi pak iz Zapada, što više nego jasno onima koji znaju koliko je izborna matematika važna ukazuje da se ne žele rasipati glasovi kako bi se otvorila mogućnost dobivanja što više vijećničkih mjesta.

U Jugozapadu, gdje je najviše bošnjačkih birača, dvije najveće bošnjačke grupacije išle su s dvjema listama zbog procjene da mogu upecati puni plijen od dva vijećnička mandata. Kad se tome pridoda činjenica kako se nositelj jedne od bošnjačkih lista izjavio kao predstavnik nacionalnih manjina, odnosno ostalih, upotpunjuje se slika o dobroj organizaciji i pripremi ususret izborima.

Naime, u Mostaru, uz maksimalan broj po 15 Bošnjaka i Hrvata te najmanje četiri srpska vijećnika, mora biti i jedan predstavnik ostalih. Istodobno, hrvatske stranke otišle su, vrlo nepromišljeno, čak s četiri liste, što bi ih moglo koštati mandata u nekim izbornim područjima ili pak s jedinstvene gradske liste gdje se bira kao da je Grad jedna izborna jedinica. Veliki značaj za predstojeće izbore imat će i dopisni glasovi koji će se brojati u Centru za brojanje u Sarajevu.

Naime, za ovaj način glasovanja prijavilo se više od 2000 bošnjačkih nego hrvatskih birača. Prijeizborna istraživanja govorila su da će u novome sazivu Gradskog vijeća biti jako tijesna većina jedne ili druge strane, naravno, u slučaju da se tamo ne uspiju plasirati i neke od neovisnih listi koje također pretendiraju na po jedno vijećničko mjesto, čime bi se situacija u gradskom parlamentu značajno zakomplicirala. Budući da novoga gradonačelnika izabrani vijećnici biraju posredno iz Gradskoga vijeća, dva nacionalna tabora traže način kako doći do 18 ruka, što im jamči da u trećem krugu mogu sigurno dobiti novog čelnog čovjeka grada na Neretvi.

Brojanje u Sarajevu

Ako se nakon izbora ipak “razmaknu” nacionalni blokovi ili neovisne liste nađu mjesto, onda bi se situacija mogla dodatno zakomplicirati s vrlo teško predvidivim ishodom glasovanja. Naime, nakon izbora 2008. trebalo je više od godinu dana da se izabere gradonačelnik jer je Statut poprilično nejasan kada je u pitanju treći izborni krug i koja je većina potrebna da bi ga se izabralo.

S druge strane, bošnjačke stranke očekuju da će se izmijeniti i sam Statut kako bi se ojačala uloga čelnika Gradskog vijeća, no i to je neizvjesno. Kako bi otklonili sve nedoumice, Hrvati se trebaju masovno odazvati na birališta, pa onda neće biti bitan izborni inženjering bošnjačkih stranaka, jednako kao ni moguće manipulacije s dopisnim glasovima koji se broje u Sarajevu.

Najmanje pet posljednjih izbornih ciklusa, međutim, situacija je bila drukčija, što se može zahvaliti i činjenici da su gotovo bez nadzora bila biračka mjesta u istočnom dijelu Grada, poput Gnojnica, koja su imala namještenu 90-postotnu izlaznost. S obzirom na veliki broj promatrača, to će biti teško ostvarivo u nedjelju kad prvi put nakon 12 godina Mostarci biraju lokalnu vlast.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>