Published On: Uto, lip 4th, 2013

HRVATI LUDI ZA BOSANCIMA: Na granici ljude skidaju do gola

SARAJEVO – Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji su putovali u Hrvatsku u posljednja dva mjeseca neugodno su iznenađeni pooštrenim kontrolama Hrvatske granične policije, koja doslovno „do gola” pregledva putnike i vozila, piše “Dnevni avaz”.

Pri tome, kako su potvrdili sugovornici ovog lista, provjeravaju i posjeduju li putnici recepte za lijekove koje nose sa sobom.

Kako saznaje Dnevni avaz, pooštrene kontrole predstavljaju pripreme Hrvatske za 1. srpanj kada će ova zemlja službeno postati članica Europske unije. Cilj je da u Šengenski prostor uđe već do kraja 2015. godine te je Vlada Hrvatske najavila višemilijunska ulaganja za jačanje kontrola hrvatskih granica prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s obzirom na to da ona postaje tzv. vanjska granica EU.

Upravo u toj činjenici, očito, leži i problem za bh. građane, jer u Zakonu o nadzoru državne granice Hrvatske, kako je pojašnjeno, jasno stoji da se „osnovna granična kontrola” obavlja nad osobama koje su državljani država članica europskog ekonomskog prostora, a nad svim ostalim osobama, uključujući i građane BiH, obavlja se tzv. temeljita kontrola.