Published On: Sub, ruj 23rd, 2017

Hrvati kupuju u ovoj BH općini kao “ludi”: Ovo je nova jeftina destinacija za šoping, granični prijelaz obara sve rekorde

Ako je suditi prema  dostupnim podacima, općina Orašje jedna je od najfrekvetnijih  u Bosni i Hercegovini. Iz susjedne Hrvatske ovdje se dolazi u šoping avanture i pri tome se kupuje ama baš sve, jer je ovdje mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj.

U  prvih šest mejseci tekuće godine, evidentiran je prelazak 2.127.957 osoba i 932.717 prijevoznih sredstava preko Međunarodnog graničnog prelaza Orašje.

Ako ćemo izvesti preciznu računicu onda to govori da dnevno ovaj prijelaz koristi između 11 000 i 12 000 putnika i preko 5000 vozila!

Razlog za ovo je više nego očigledan, BiH sa stopom poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 17 % idealna je destinacija za ljude koji žele jeftinije  proći prilikom kupovine.

Prilikom kupovine kupci zadržavaju račune, koje uredno popunjavaju na obrascu za povrat PDV-a. I tu se bilježe rekordi.

Carinska služba u Orašju ovjerila je 22.528 obrazaca, dok je ukupan iznos vraćenog novca trebao biti 1.707.053,25 konvertibilnih maraka”

To znači da su strani državljani ostavili u domaćim kasama najmanje 10 milijuna maraka!

Kako je prenio Glas Slavonije, za čitavu prošlu godinu, prijavljeno je oko 10 milijuna maraka, što znači da će 2017.godina biti rekordna po ovim parametrima.

S obzirom na odnos cijena u BiH i Hrvatskoj, to znači da su građani Hrvatske ostavili mnogo više novca, jer nisu mogli izvšiti povrat poreza na  visoko akciznu robu.

Kako se navodi na sajtu Uprave za indirektno oporezivanje “Fizička lica koja nemaju stalno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju kupe u Bosni i Hercegovini i iznesu je izvan Bosne i Hercegovine, osim na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana.

“Osim po “špeceraj”, gorivo, lijekove, kupci preko granice odlaze i zbog PVC stolarije, namještaja, dječjih kolica i opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, automehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, razonode, zabave i provoda.

Najtraženija roba zasigurno je rezani duhan koji se u Orašju prodaje po cijeni od 100 do 120 kuna za kilogram” navodi Glas Slavonije u tekstu o graničnom prelazu Orašje.

Podsjetimo, da je najmanji iznos na koji se može izvršiti povrat poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini  100 KM.