Srijeda, 24 travnja, 2024

Hrvati iz BiH masovno vraćaju hrvatske osobne iskaznice

Must Read

Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini, a imaju osobne dokumente s prebivalištem u Hrvatskoj, počeli su vraćati osobne iskaznice i traže njihovo poništenje, navodi tPortal pišući kako su, zbog straha od novčanih kazni i mogućnosti da im osobna bude oduzeta, neki stanovnici pograničnih područja uz hrvatsku granicu koji žive u Hercegovini, ovih dana u policijskim postajama zatražili odjavu prebivališta i poništenje osobnih iskaznica

Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj, usvojen prošle godine, propisao je da osobe koje ne žive na adresama u Republici Hrvatskoj, su dužne do 29. prosinca ove godine odjaviti prebivalište i vratiti osobnu iskaznicu.

Ukoliko ne odjave prebivalište i ne vrate iskaznicu, prijeti im da novčana kazna do 5.000 kuna i oduzimanje osobne iskaznice .

Prema Zakonu o prebivalištu obveza odjave prebivališta u Republici Hrvatskoj postoji za one hrvatske državljane koji su iselili iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi i oni koji nikad nisu živjeli na adresi koja im upisana kao prebivalište, navodi tPortal.

Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u koju su iselili.

Procjenjuje se da više desetaka tisuća Hrvata iz Bosne i Hercegovine posjeduje i hrvatske dokumente, a kako se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo, dio njih se odlučio odjaviti i vratiti iskaznice i izbjeći novčane kazne koje bi ih mogle zahvatiti nakon 29.prosinca.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x