Published On: Sub, sij 16th, 2021

Hrvati Damir Marjanović, Edim Fejzić i Anel Šahinović nisu potpisali osudu prijetnji novinaru HMS-a Branimiru Galiću

Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH najoštrije osuđuju prijetnje smrću novinaru Branimiru Galiću od Harisa Pendića i traže od Federalne uprave policije i nadležnog tužiteljstva da u najkraćem roku poduzmu zakonske mjere na procesuiranju Harisa Pendića, priopćeno je iz Doma naroda.

Prema daljnjim navodima iz saopćenja, “Pendić je prepoznatljiv po uznemirujućim porukama mržnje koje mjesecima širi preko društvenih mreža”.

– Prijetnje smrću, zastrašujući i krajnje uvredljiv govor mržnje upućen ovih dana novinaru Branimiru Galiću, zahtijevaju žurnu reakciju odgovornih koja je u proteklim mjesecima izostala jer Pendić je nakon brojnih izljeva govora mržnje i prijetnji, i dalje na slobodi. Slobode nije lišen ni nakon što je prije nekoliko mjeseci zaprijetio novinaru Branimiru Galiću te je iste prijetnje ponovio ovih dana nakon saznanja da ga je Galić prijavio nadležnim institucijama, prije svih Federalnoj upravi policije. Od Federalne uprave policije i nadležnog tužiteljstva javno tražimo da u što kraćem roku procesuiraju prijetnje smrću i govor mržnje, koji su upućeni novinaru Galiću jer to je jedini način da se počinitelj zaustavi – navodi se u saopćenju.

Članovi Kluba Hrvata dalje navode da ih osim sporosti institucija u ovom slučaju, žalosti i šutnja predstavnika međunarodnih organizacija koje bi trebalo da se bave zaštitom prava svih naroda i građana u BiH.

Izaslanici Kluba Hrvata ističu također da je napad na novinara ujedno napad na slobodu govora i riječi bez obzira na to kojem narodu napadnuti novinar pripada, kao i da takav čin zahtijeva najoštriju osudu i primjereno kažnjavanje.

Pospisnici saopćenja su izaslanici u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH: Tomislav Martinović, Ivo Tadić, Tomislav Mandić, Ivan Ivić, Zdenka Džambas, Ilija Nakić, Damir Džeba, Stipan Šarac, Marija Rašić, Iva Raguž, Ilija Ilić, Marko Saraf i Damir Jurišić.

Hrvati Damir Marjanović, Edim Fejzić i Anel Šahinović nisu potpisali osudu prijetnji novinaru HMS-a Branimiru Galiću-

Klub Bošnjaka nije uopće zgrožen “umjetničkim nasiljem” mostarskog “performera” Pendića što će reći da oni kuće grind kulturu ili su u mladosti bili pankeri?

Poskok portal nije prenosio Pendićeve prijetnje niti ih smatra ozbiljnima, budući da na njegovom youtube kanalu jasno stoji disclaimer da se radi o njegovom načinu umjetničkog izražavanja, te da on na taj način provocira, propituje, no ne nužno i ne misli tako kako se izražava. Pendić je svojedobno “umjetnički” vrijeđao i Srebreničane tvrdeći da su srebreničkom krvlju “platili plastične Cecine sise”. Sve dok g. Pendić svoj rad smatra umjetnošću i provokacijom smatramo da mu nitko nema pravo zabranjivati pravo i na brutalan izričaj unutar umjestno, baš kao što to pravo uživaju svi drugi umjetnici na svijetu. Govor koji koristi u privatnim prepiskama, iako je uznemiravajući, govor je osobe kojoj je potreba određena psihološka pomoć i potpora našeg društva a nikako društvena osuda ili slanje policije. Stvaranje opasnog elementa od g. Harisa Pendića smatramo štetnim jer se time skreće pozornost sa stvarnih opasnih elemenata u našoj zemlji. Smatramo ga bezopasnim, nesocijaliziranim al nikako opasnim.

Kako se bavimo dekontaminacijom našeg društva obgaćenog urana i idiotizma, detektiranjem stvarnih opasnih elemenata u društvu, ukazujemo i ovom prilikom Klubu Hrvata u Domu naroda da su g.Komšić i g. Hebibović davali i daju niz protuustavnih izjava kojima su se jasno ogriješili o Kazneni zakon BIH i to o članke koji govore o rušenju Ustavnog poretka. Naime na Komšićevom skupu javno se pozivalo na nabijanje na kolac Člana Predsjedništva BIH g. Čovića, što je kažnjivo po nizu članaka Kaznenog zakona BIH. Isto tako Hebibović, Komšićeva arogantna tajnica opetovano ponavja kako on radi na rušenju konstitutivnosti BIH. Isto ponavlja i Komšić kršeći tako i vlastitu prisegu. Obojica opet čine Kazneno djelo nesavjesnog obavljanja posla. Hebibović je možebitno počinio kazneno djelo agitiranja na terorizam za što uopće nije ispitan. Klub Hrvata Doma naroda trebao bi , točnije dužan je i morao bi stogazornije pratiti što se događa u BIH društvu. Za to ih plaćamo. Kada se Klub Hrvata Doma naroda svede na to da se bavi marginalnim društvenim aktivistima poput g. Pendića zaključak je samo jedan:

  1. Ili su oni postali tolika elita pa ih zanima samo performativna umjestno
  2. Ili su sebi jednostavno uzeli mjeru, dokazavši da su kukavice koje nemaju snage podnijeti kaznenu prijavu protiv Komšića i Hebibovića. Stvarnih političkih terorista u našoj zemlji.