Published On: Thu, Apr 2nd, 2020

‘HRVAMO SE S NEVIDLJIVOM BEŠTIJOM…’ Božinović: ‘Bojim se da ćemo sve do pronalaska cjepiva morati balansirati između mjera restrikcije i popuštanja’

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je za N1 situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. Kazao je kako svi ministri u svojim resorima pokušavaju pronaći optimalna rješenja koja su do prije mjesec dana bila teško zamisliva.

Na novinarsko pitanje je li ova kriza prilika da se riješe neke stvari koje se godinama ne rješavaju, poput reforme javne uprave, Božinović je kazao da sigurno da je.

– Ne mogu ići toliko duboko jer ne poznajem situaciju u drugim resorima, ali mogu govoriti o tome što mi radimo kroz Stožer civilne zaštite, pojačanu digitalizaciju koja mora postati način našeg života, koristiti sve te mogućnosti. Volio bih da se puno više poslovnih subjekata orijentiralo na to. Vidite da neki koji imaju modele korištenja interneta prilikom dostave i narudžbe mogu raditi bez problema – kazao je.

Ustvrdio je i da se po pitanju koronavirusa u Hrvatskoj dobro držimo.

– Hrvamo se s tom nevidljivom beštijom, mislim da mjere koje smo poduzeli, zahvaljujući prije svega epidemiolozima, daju određene rezultate. Rastemo, danas manje nego jučer, ali se ne treba zanositi. Virus je tu. Ono što je bitno, što je sukus svih rasprava koje vodimo, da sve ovisi o tome koliko će se građani pridržavati uputa. Ukoliko vam tijekom cijelog dana ne priđe netko bliže od dva metra, ne zakašlje se u vašem smjeru, vi ste vjerojatno sigurni. Ono što me zadovoljava je da velika većina građana se ponaša u skladu s uputama Stožera, a oni koji to ne rade su predmet naših pojačanih kontrola, postupanja i tome slično – kazao je.

Objasnio je i može li se tražiti ravnoteža u tome da se s nekim mjerama popusti, a da se neke postroži, s obzirom na to da dolazi toplije vrijeme i da će mnogi građani vjerojatno htjeti više boraviti u prirodi.

– Razmišljamo svaki dan o svemu. Ono što je temeljem iskustva drugih, što možemo reći da je nekoliko tjedana pred nama ključno. Ukoliko u tom razdoblju ne uspijemo zadržati ovakvu krivulju ili početi sa smanjivanjem broja oboljelih onda smo na dobrom putu. I ja bih najradije vidio unučicu koju nisam vidio mjesec dana, ali za budućnost svih nas ovo je najbolji način kako osigurati budućnost svima svojima bližnjima tako što ćemo se strpjeti jedno razdoblje – kazao je.

– Mi se borimo s virusom koji još uvijek je nepoznat. Nema dovoljno odgovora na to kako se ponaša, znamo da se brzo širi i način kako se širi, ali to je puno brže očito nego njegovi prethodnici pogotovo iz obitelji koronavirusa. Investira se puno u to da se nađe lijek i cjepivo. Do tada bojim se da ćemo morati balansirati između mjera restrikcije i popuštanja. Mi ćemo kao i do sada razmišljati što popustiti u smislu osiguranja životnih potreba, ekonomija koja mora opstati. Svi smo u problemu, sve ovisi kako se tko postavi u krizi. Mi smo se postavili dobro jer smo dali glavnu riječ struci. Ukoliko održimo razinu samodiscipline mislim da ćemo biti na dobrom putu – kazao je ministar Božinović.