Published On: Pon, svi 30th, 2022

HRT: “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” u Vitezu

U Napretkovom domu u Vitezu u petak 27. Svibnja upriličena je neuobičajena izložba koja nosi naziv: „Stećci – svjetska baština UNESCO-a“. Radi se o pokretnoj izložbi HKD Napredak koju je priredio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak na kojoj su prezentirane umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U pozdravnom obraćanju predsjednica HKD Napredak podružnica Vitez, Gordana Mišković istaknula je da se HKD Napredak u svojoj 120 godišnjoj povijesti, između ostaloga, bavio i očuvanjem baštine: –  Malo je poznato i već je zaboravljeno da je naša podružnica pokušala utemeljiti arheološku zbirku u Malom Mošunju, gdje se nalazi i jedan stećak posebne morfologije, sarkofag i još neki dijelovi ostataka antičkog naselja Bistua nova. Naime, od 1998. jedna skupina ,uglavnom slikara, sustavno se bavila istraživanjem nekoliko lokaliteta u okolici Viteza. Aktivnosti na tom polju su intenzivirane posljednjih nekoliko godina i stvoreni su uvjeti da se utemelji etnološka zbirka u potkrovlju naše zgrade, a intenzivnije se na tome radi od ove godine. No, večeras imamo prigodu vidjeti izložbu stećaka, koje je Miroslav Krleža proglasio spomenicima kulture prve vrste jedinstvenim u Europi. Ustvrdivši da Europa zapravo i nema jedinstvene spomenike kulture kao primjerice Egipat, i da samo Bosna i Hecegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija imaju spomenike, STEĆKE. Naglasila je da nema boljeg načina da se nanovo osvijesti fenomen staćaka od dobre izložbe, a to je ono što su nam priredili Ante Vujnović i Miroslav Landeka.

Gordana MiškovićGordana Mišković

Miroslav Landeka objasnio je da su fotografije upotpunjene i tekstualnim objašnjenjima, kako na hrvatskom tako i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku: – S ovim projektom željeli smo afirmirati internacionalnu i prekograničnu suradnju i kulturnu povezanost te promovirati zajedničku kulturnu baštinu, ali isto tako cilj je njome osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju.

Miroslav LandekaMiroslav Landeka

Ante Vujnović je ukratko prošao kroz simboliku svakog od 12 stećaka na izložbi koji zapravo odražavaju duh jedne epohe. On navodi da u BiH ima evidentiranih oko 60 tisuća stežaka i da se u novije doba nalazi još neevidentiranih nekropola, a UNESCO je prepoznao kulturno bogatstvo u 18 nekropola koje su stavljene pod zaštitu.

Glazbeno obogaćenje programa dali su učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika, koji su se predstavili u najboljem izdanju, Petra Krišto na glasoviru i Stipo Ivoš na harmonici te Veronika Kolak, solo pjevanje uz glasovirsku suradnju Andree Biletić.

(HKD Napredak podružnica Vitez)

Nastup učenika Glazbene škole Jakova Gotovca

Nastup učenika Glazbene škole Jakova Gotovca

izvor: stecci-svjetska-bastina-unesco-a-u-vitezu-7653349

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Papa Innocent III
Papa Innocent III
1 mjesec prije

Stećci su nadgrobni spomenici heretika i bogohulnika zvanih “Bogumili” iliti “Dobri Bošnjani”. Hvala Kristu pa su nam se preci okrenuli ka katoličanstvu od heretičke Crkve bosanske i mrske Bosne. Novonastali etnički fenomen zvani “Hrvat” koji potječe od mađarske titule “Hórvath” (germ. Herzog, slav. Herceg / Vojvoda) je naš identitet, a ne Bosna (ilir. Bosona – brza rijeka)… Vještački narodi se tvore po reljefnim nazivima domovine koja ih okružuje a prirodni narodi se nazivaju po titulama feudalaca koji su ih stvorili.