Published On: Čet, pro 8th, 2016

HRT pod istragom policije

Policija je ušla u zgradu HRT-a na zagrebačkom Prisavlju i provodi istragu na temelju kaznene prijave koja je podnijelo vodstvo javne radiotelevizije, potvrđeno je Hini s HRT-a koji u službenom odgovoru ističe da nisu u ‘mogućnosti komentirati ništa povezano s cijelim slučajem zbog istrage koja je u tijeku’.
Kako se neslužbeno saznaje, policija najvjerojatnije istražuje ‘nestanak’ šest kamera što se , kako ističu izvori s HRT-a, dogodilo početkom ove godine . No, osim kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog nestanka kamera, vodstvo HRT-a je u mandatu bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića podiglo i kaznenu prijavu na pedesetak stranica protiv bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana na temelju, kako se navodilo,’ niza utvrđenih nepravilnosti bivše uprave’.
Službene potvrde na temelju koje se kaznene prijave sada provodi istraga, s HRT-a se nije moglo dobiti.
No, o posljednjoj kaznenoj prijavi zbog ‘nestanka’ kamera, HRT je nedavno dodatno izvijestio i potvrdio da je još početkom godine ‘inicijalno uočen nedostatak šest kamera, ali je jedna od njih u međuvremenu pronađena te je utvrđeno da je oštećena’.
Kako je Hini potvrđeno, riječ je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj razlučivosti (high definition – HD) marke Sony koje koštaju oko 12.000 eura bez PDV-a, ali s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena se penje i do 25.000 do 30.000 eura. Prema neslužbenim procjenama, HRT je ‘nestankom’ kamera najvjerojatnije oštećen za iznos od 150.000 eura ili oko 1,2 milijuna kuna.
Iako su, prema prvim neslužbenim informacijama, kamere s HRT-a bile ukradene početkom ljeta, s javne radiotelevizije ističu da su one nestale početkom godine još u vrijeme mandata glavnog ravnatelja Gorana Radmana, a njihov je nestanak uočen u naknadnoj reviziji poslovanja.
‘Hrvatska radiotelevizija, uz podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatoga počinitelja, nastavlja i prateći unutrašnji postupak povezan s nestankom tih uređaja. Zbog istrage koja je u tijeku zasad nismo u mogućnosti iznositi više detalja’, istaknuto je u odgovoru Hini.