Published On: Pet, sij. 26th, 2018

HRS: Školska odjeća – porez na budale

Bilo kakva naplata sredstava od strane roditelja osnovnoškolske djece, na zahtjev škole, je protuzakonita. Zakon je tu jasan bilo da se radi o knjižicama, odšteti ili, u zadnjem slučaju, namjera da se uvodi kupovina školske odjeće. To nije ništa drugo nego porez na budale, za potrebe bogaćenja pojedinaca, priopćeno je danas iz GO HRS Mostar.

Nakon što se u jednoj mostarskoj školi pokušalo, pa (za sada) nije uspjelo, u pojedinim mostarskim osnovnim školama se namjerava uvesti kupovina, od strane roditelja, obvezne školske odjeće za potrebe odijevanja učenika. Uvođenje školske odjeće na trošak roditelja je protuzakonito po Ustavu FBiH, Zakonu o O.Š. obrazovanju, kao nizu drugih Zakona (Zakon o unutarnjem platnom prometu, Zakon o obligacijskim odnosima, itd.),  priopćeno je iz GO HRS Mostar.

Članak 5 Z.O.Š. HNŽ jasno govori kako je: Obvezno osnovno obrazovanje i odgoj je besplatno za svu djecu, što podrazumijeva postupno osiguravanje uvjeta za slobodan pristup i sudjelovanje učenika u odgoju i obrazovanju, te postupno osiguranje pristupa učenika besplatnom udžbenicima, priručnicima i drugom didaktičkom materijalu s kojima škola raspolaže.

Ukoliko se škole odluče na uvođenje normativa odijevanja (kao i bilo kakvih drugih inicijativa koje zahtijevaju proračunski neplanirane troškove), ta odluka ne može nikako doći od strane škola, nego ista mora biti pokrenuta i odobrena od strane osnivača. Članak 17 Z.O.Š HNŽ jasno definira tko je osnivač škola: grad, uz odobrenje Vlade HNŽ. Članci 14. i 15 jasno definiraju da se svi troškovi osnovnoškolskog obrazovanja plaćaju kroz županijski i gradski proračun.

Inicijativa za uvođenje školske odjeće, prema tome, mora biti pokrenuta od strane ministarstva, te se za isto mora definirati troškovna stavka u proračunu županije ili grada, te ne ovise ni o kakvim anketama provedenim kod roditelja. To ni u kojem slučaju ne može ići na trošak roditelja. U nacrtima proračuna i HNŽ i grada Mostara za 2018. niti u jednoj stavci nije definirano, niti spomenuto uvođenje „školske odjeće“ niti za jednu školu u Mostaru. Prema tome, ono je nezakonito i po tom pitanju i radi se o samovolji škole koja to želi uvesti, isključivo za potrebe dobavljača. Tzv. porez na budale.

U konkretnom, mostarskom, slučaju je to tvrtka u čijem zastupništvu su istaknuti mladi članovi vladajuće stranke, gdje trebamo tražiti i razloge uvođenja „školske odjeće za potrebe umanjivanja zadirkivanja i diskriminacije među učenicima“.

Pošalji ovaj članak prijateljima: