Published On: Sri, ruj 15th, 2021
#3rd | By Desk

HRS: Sabor RH dao HEP-u koncesiju za korištenje voda Buškog jezera, Livno šutke pristalo na uzurpaciju!

Nakon niza vijećničkih pitanja i inicijativa koje je HRS uputio u vijećničku proceduru u Livnu, po pitanju površina koje HEP koristi za proizvodnju električne energije, iz ove stranke navode kako su došli do saznanja koji prelaze granicu nevjerojatnosti, pa i za izuzetno niske bh standarde, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ukratko, kako navodi HRS, Odluku o davanju u koncesiju HEP-u voda Duvanjskog i Livanjskog i polja, na osnovu koje HEP koristi Buško jezero donio je Sabor Republike Hrvatske dana 22.5.1998. Koncesija je izdana za razdoblje od 33 godine od datuma stupanja na snagu Odluke. Nedugo nakon tog datuma HEP tuži grad Livno tražeći „isključivo pravo vlasništva nad parcelama“ polja koje je potopljeno. Sudskom presudom od 15.9.1999. Sud u Livnu presuđuje u njihovu korist, na štetu Livna te HEP postaje korisnikom/vlasnikom velikih površina u Livanjskom polju. Ono što je najzanimljivije jeste kako se Općina Livno tada nije uopće branila na Sudu. Ne samo da nisu uputili niti jedan prigovor, dapače pokorno su potvrdili sve HEP-ove navode iz tužbenog zahtjeva. HRS, u priopćenju za javnost, citira, dio iz obrazloženja presude:

„Tuženici (predstavnici grada Livna, op.a.) nisu prigovorili niti osporili tvrdnje tužitelja, dapače su ih potvrdili. Budući da su stranke u postupku složne u svemu presudilo se u korist tužitelja“.

Preslik presude Suda u Livnu

HRS ističe kako je naprosto nevjerojatno da HEP godinama uzurpira preko 3000 ha Livna, ne plaćajući ni u najmanjem dijelu iznos naknada koji bi trebao, na osnovu koncesije koju je dalo zakonodavno tijelo druge države i tužbe koja, malo je rečeno, miriše na korupciju, budući da zastupnici Livna nisu imali nikakav prigovor na istu.

Preslik obrazloženja presude

-Zašto tvrdimo kako presuda miriše na korupciju? Kako nam je rekao pomoćnik Gradonačelnika na prošloj sjednici Gradskog vijeća, komasacija u tom dijelu Livanjskog polja nikad nije službeno provedena. Kako je onda moguće da se nitko ne osporava i žali se na činjenicu da sudac dodjeljuje HEP-u 366 parcela naziva „livada Jagme“ svaka površine 8.000 m2? Ako se prisjetimo tko je tada vodio županijsko pravosuđe, nakon toga i federalno, predsjedavao Federacijom i Parlamentarnom skupštinom, vrlo lako se može doći do odgovora da je svemu kumovalo stranačko „sestrinstvo“. Očigledno je kako su lokalne, županijske i Federalne strukture uključene u cijeli proces još od 1999. godine, tvrdi Hrvatska republikanska stranka.

HRS ističe kako godinama problem nepravednog odnosa HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu nastoji dići na višu institucionalnu razinu, jer se radi o najgoroj vrsti diskriminacije i gospodarske zlouporabe našeg kraja. S ovim dokumentima dobili su, kažu, odgovor zašto u svemu ne samo nismo imali podršku vladajućih razina vlasti, nego se dodatno pogodovalo HEP-u i političkim strukturama Hrvatske.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Livna HRS će ovo prezentirati vijećnicima i pokušati djelovati u smjeru uvođenja posebne komunalne naknade, po uzoru na neke druge općine u BiH.

-Dok ne dođemo u poziciju rješavanja diskriminacije Livna i Tomislavgrada na županijskoj i federalnoj razini, kada je Buško blato u pitanju, nastavit ćemo djelovanjem kroz Gradsko vijeće, malo po malo, vratiti Livnu i Tomislavgradu ono što im po svakom pravu pripada, kažu u Hrvatskoj republikanskoj stranci./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŠAHBAZ
ŠAHBAZ
1 godina prije

Šta reče Cviljavi zaštitnik Hrvata u Bosni pri zadnjoj ilegalnoj posjeti grbovniku…nećemo dozvoliti da se Hrvati se potkraduju u Bosni…potkrada ih eto Sejdo jer vodi racuna o drzavi Bosni…no nije ni Sejdino maslo za ramazana,do sada bi najobicnija budala na drzavnom nivou tuzila Hrvatsku za.medjudrzavni kriminal…isto je i sa tri prsta Bošnjacima…CETALJI eksploatisu Drinu od 1992..

LiCro
LiCro
1 godina prije

Što ste dosadni i zašto to vas žulja koliko HEP daje novca a ne spominjete mirovine braniteljima pomoć RH za Hrvate Herceg Bosne itd. baš bezzveze i onako je to hrvatska zemlja,hrvatska voda,hrvatski zrak itd. Pozz iz Livna!

Ranko
Ranko
Šta ti kažeš na ovo?  LiCro
1 godina prije

Hajvanu jedan koliko je Herceg-Bosanaca ginulo i žrtvovalo se za Hrvatsku da cijeli proračun Hrvatski ode u Herceg Bosnu bilo bi malo. Sram te bilo komunjaro hdzovska

Ranko
Ranko
1 godina prije

Ovo bi vam morala biti udarna vijest vi je stavili u zapećak. Ovo je sramota šta se radi!