Published On: Čet, lip 30th, 2016

HRS pozvao OHR da raspiše izbore u Mostaru, u skladu s odlukom Ustavnog suda

Imajući u vidu izjave Valentina Inzka koji očekuje pritisak „kritične mase“ kako bi ga se navelo na reakciju po pitanju izbora u Mostaru, reagirao je mostarski odbor Hrvatske republikanske stranke, zatraživši od OHR-a da raspiše izbore za Mostar, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Zadani datum 2. srpnja je pred vratima. Postoji ogromna vjerojatnost da će Mostar i ove godine ostati bez izbora, čime se žiteljima Mostara krše osnovna ljudska i građanska prava. Budući da političke elite koje nas vode ne rade apsolutno ništa kako bi se situacija promijenila, dapače ovaj kaos ide njima u prilog, primorani smo se obratiti OHR-u. To ne znači da je HRS promijenio stav o toj instituciji. OHR je jedan od glavnih generatora nestabilnosti u BiH i institucija koja je odlika nesuverenosti BiH i kao države, i kao (ne)uređenog društva. Međutim, poštujemo pravno uređenje naše zemlje gdje je OHR jedina istinska vlast, te apeliramo na mogućnost nametanja zakonskih rješenja od strane OHR-a, stoji u priopćenju OHR-a.

Pozivaju OHR da nakon roka 2. srpnja raspiše izbore u gradu Mostaru, u skladu s odlukom Ustavnog suda koja tretira izborna pravila za grad Mostar.

-Ako ne znaju na koji način, predlažemo prijedlog HRS-a (uvođenje kompenzacijskih lista i dr.) kojeg smo u više navrata dostavili i na adresu OHR-a, a može i bilo koji drugi prijedlog koji će poštovati odluku Ustavnog suda, odnosno, tretirati isključivo odredbe izbornog zakona, a ne dirati u uređenje grada, pravdajući to kojekakvim diskriminacijama bošnjačkog naroda, „lijeve strane“ u utrošku sredstava, ulaganjima itd, navodi HRS.

Dva su, naglašavaju, razloga za to:-Prvi je taj što o uređenju grada moraju odlučivati Mostarci. Neka se izabere gradsko vijeće koje će odlučivati o uređenju grada, a ne da se o tome diskutira i trguje u Sarajevu.

Drugi razlog je taj što su apsolutne neistine da je itko u gradu Mostaru diskriminiran na temelju nacionalne ili teritorijalne pripadnosti. Bošnjačka politička elita godinama inzistira na tvrdnjama kako su u Mostaru Bošnjaci diskriminirani po pitanju utroška javnih ulaganja, ulaganja u izgradnju i građevinsku industriju itd. Koliko su diskriminirani ponajbolje dokazuje nedavno izvješće CIN-a  gdje su poimenice pobrojani svi ugovori grada Mostara u proteklih 5 godina.

U zadnjih 5 godina iz gradske kase je 7,685 milijuna KM otišlo na račun tvrtki čiji su vlasnici Bošnjaci i čija sjedišta su na, uvjetno rečeno, bošnjačkoj strani grada, dok je 2,423 milijuna KM otišlo račun tvrtki u vlasništvu Hrvata. Dakle, omjer oko 76% na prema 24% svih proračunskih davanja. Ako se u ovome izuzme samo građevinski sektor, vrlo lako se dođe do omjera skoro 90% na prema 10% u korist građevinskih tvrtki čiji su vlasnici Bošnjaci. Prema tome, sve priče o nečijoj ugroženosti kao jedinom i glavnom temelju za priču o izmjeni uređenja grada i tretiranja podjedinica lokalne samouprave jednostavno nisu istinite, navodi se u priopćenju OHR-a.

S toga apeliraju da OHR- poduzme korake isključivo na izmjenama izbornih pravila za grad Mostar, kako bi žitelji Mostara mogli birati svoje predstavnike u gradsko vijeće, a nikakvo diranje u uređenje grada.

-Trenutna situacija u Mostaru po pitanju funkcioniranja grada, gradskih službi, komunalija, javne administracije i svega drugoga iz domene gradske uprave je više nego loša. Ukoliko izbori u Mostaru ne budu održani i u ovom izbornom ciklusu, mogla bi postati još i gora. Ulice plivaju, škole prokišnjavaju, otpad se nakuplja u naseljima, izvode veliki građevinski radovi bez ikakvog nadzora, a sve to bez ikakve kontrole i odgovornosti.

Molimo OHR da shvati ovo kao „pritisak kritičke mase iz Mostara“, koju je Valentin Inzko tražio, te pozivamo na reakciju kako bi se omogućio žiteljima Mostara izbor vijećnika u gradskom vijeću koji bi institucionalno mogli djelovati po pitanju funkcioniranja grada i uprave u interesu žitelja grada, ne stranačkih elita. Neka ovo bude zadnja odluka prije definitivnog napuštanja BiH, stoji na kraju priopćenja mostarskog odbora Hrvatske republikanske stranke.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>