Published On: Sri, pro 3rd, 2014

REPUBLIKANCI MILANOVIĆU: Hrvatsko pitanje postoji!

”Gospodine Milanoviću, hrvatsko pitanje itekako postoji. To što ga hrvatski političari u BiH ne umiju i ne žele formulirati, to je sasvim druga stvar”, poručila je Hrvatska republikanska stranka hrvatskom premijeru navodeći kako je prigodom boravka u BiH hrvatski premijer Zoran Milanović u dva navrata ponovio kako hrvatsko pitanje u BiH ne postoji.

Ističući kako je Milanović za svoga mandata učinio krajnje pozitivan vanjskopolitički zaokret Republike Hrvatske u odnosu na Hrvate u BiH, HRS navodi kako su hrvatski politički predstavnici iz BiH, osobito predstavnici HNS-a, uz iskreno dužno poštovanje posjeti objektima kulturološke i sakralne važnosti, morali posjet Zorana Milanovića iskoristiti za konkretnije i plodonosnije stvari.

”Netko je morao Milanoviću pojasniti kako hrvatsko pitanje itekako postoji možda baš ponajviše u Varešu gdje Milanović reče kako ga nema. Prigodom zauzimanja Vareša od strane Armije BiH 1993. iz tog mjesta je prognano oko 10000 Hrvata Vareša i još toliko Hrvata Kaknja i okolnih mjesta koji su svoj spas tražili u Varešu. Za zločine Armije BiH u Kopljarima i Duboštici, kao i pljačku i palež kuća prognanih Hrvata nitko nikada nije odgovarao. Prošli izbori, položeni vijenci se osušiše, izborni pobjednici zaboraviše žrtvu svoga naroda, do sljedećih izbora”, navode republikanci dodajući kako su ”toliko zaboravni da zaboraviše kako su članovi Glavnog vijeća HNS-a sjedili u hrvatskom Saboru kada se donosio Zakon o registru birača koji diskriminira hrvatske građane koji žive van Republike Hrvatske”.

HRS ističe kako se zaboravilo iskoristiti prigodu te podsjetiti Milanovića kako pomoć hrvatske Vlade projektima Hrvata u BiH nije milostinja nego obveza i dužnost.

”Ako ne radi ratnih zasluga ljudi koji su se u Domovinskom ratu žrtvovali za hrvatsku državu, onda radi vanjskotrgovinske razmjene s BiH, gdje baš Hrvati iz BiH čine jedinu pozitivnu konstantu u gospodarskom životu Hrvatske. Primjerice, samo slijedom mutno dobivenih udjela u vlasništvu u poduzećima, poput primjerice HT-a Mostar, Hrvatskoj se vrati i više nego ona „pomogne“ svoje sunarodnjake u BiH”, navodi HRS i dodaje kako se prisutnost premijera RH u BiH se morala iskoristiti za diskusiju na ove, ali i druge teme koje se tiču odnosa BiH sa Hrvatskom.

”Zašto nitko Milanoviću nije spomenuo i izbjegava razgovor uopće na temu Gornjih Horizonata? Zašto se ne dogovori susret s gospodarstvenicima, poput proizvođača mlijeka i drugih poljoprivrednika koji prosvjeduju iz BiH kako bi premijer čuo što bi moglo biti od obostranog interesa za BiH i Hrvatsku? Zašto se ne otvori tema zašto su sjedišta hrvatskih tvrtki u BiH većinom u Sarajevu? Zašto Hrvatska izbjegava diskusiju na temu otvaranja dodatnih graničnih prijelaza, osobito na području Čapljine gdje za ljetnih mjeseci po cijela sela bivaju prometno blokirana?”, navodi se u priopćenju HRS-a koja Milanoviću zahvaljuje na posjeti, a ”gospodi hrvatskim političarima iz BiH, osobito ovim pobjednicima iz redova HNS-a ne bi loše bilo da se probude iz postizbornog sna”.

”Ne možemo živjeti od izbora do izbora”, navode iz HRS-a.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare