Published On: Pon, srp 15th, 2019

HRS i ČNS objavile da “zamrzavaju” svoj status u HNS BiH

Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna stranka priopćile su kako “zamrzavaju” svoj status u U Hrvatskom Narodnom saboru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-HRS/ČNS su nebrojeno puta, što javno, što interno na sastancima, ukazivali i borili se protiv zlouporabe HNS-a u stranačke svrhe. Propast Aluminija i izostanak osjećaja odgovornosti, dapače ponovna zlouporaba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, su jednostavno stvari preko koje ne želimo proći, navodi se u zajedničkom priopćenju ovih dviju stranaka.

ističu kako su bili protiv političke reafirmacije stranaka koje su bile dio Platforme i Alijanse bez ikakvog ispita savjesti tih stranaka;

-Ustali smo protiv diktata na plenarnoj sjednici HNS-a kada smo jedini kandidirali Člana Predsjedništva HNS-a kojeg nije izdiktirao Dragan Čović, jedini smo glasovali protiv aktualnog i za branitelje HVO-a diskriminatornog prijedloga Zakona o razvojačenim braniteljima, pismenim putem od hrvatskih čelnika slali prijedloge za apelacije Ustavnom sudu, jedini smo bili protiv podrške izgradnji Bloka 7, protiv izglasavanja Proračuna Federacije bez izmijenjenog izbornog zakona itd., navode u priopćenju

Unatoč svemu tome, iz poštovanja prema instituciji HNS-a, nastavili smo, ističu, s radom u toj instituciji.

No, kada smo inzistirali na hitnom zasjedanju Odjela gospodarstva GV HNS-a, gdje bi se koordinacijom hrvatskih ministara iz Vlade FBiH, ljudi iz Aluminijskog i vanjskih stručnjaka našlo rješenje za ovo poduzeće, kako bi se izbjegla havarija, prijedlog nam je odbijen obrazloženjem za malu djecu, navode u priopćenju HRS i ČNS.

Nakon što se dopustila propast Aluminija, koji je gospodarska žila kucavica područja gdje žive Hrvati i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskoga naroda, osobito onih koji sudjeluju u radu Vlade FBiH, ističu, kako se postavlja pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a.

-Smisao se gubi u trenutku kada ne samo da se izbjegava odgovornost u procesu propasti, nego se zlorabi HNS kako bi se tražilo opravdanja i odgovornost prebacila na „tržište“. Isto ono tržište gdje se stotinama i stotinama milijuna KM pomaže rudnike i gubitaše po Bosni, kaže se u priopćenju HRS-a i ČPS i dodaje:

-Hrvati u BiH imaju sve poluge u svojim rukama kako bi vodili pro-aktivnu politiku. Aktivno sudjeluju u vlasti na svim razinama gdje umjesto politike snage i nacionalne dosljednosti vode politiku linije manjeg otpora. Sramotno je da se hrvatski ministri u Vladi FBiH, jednako kao i zastupnici u Parlamentu stavljaju na stranu politike sarajevske političke elite, protiv koje se tobože u javnosti borimo. Hrvati u vlasti kao aktivni sukreatori neravnopravnosti svoga naroda u BiH, stoji u priopćenju.

S toga su, navodi se u priopćenju, HRS/ČNS na sjednici Predsjedništva održanoj 9.7.2019. odlučili zamrznuti svoj status unutar HNS-a. Do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne “instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna”.
-Odluku nismo objavljivali javno, nego, poštujući institucije HNS-a, čekali smo ranije najavljenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, kako bi istu obznanili prvo samome Predsjedništvu i Glavnom vijeću, pa tek onda javnosti, stoji u priopćenju.

-HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskoga naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred poviješću, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to, stoji u priopćenju kojeg su potpisali Predsjednik HRS-a Slaven Raguž i predsjednik Čapljinske neovisne liste Mirko Vasilj. /HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare