HRS “Bili smo u pravu, akcize ne služe autocestama, već za servisiranje međunarodnih kredita”

Hrvatska republikanska stranka (HRS) javno je izrazila nezadovoljstvo posljednjim potezima koji se tiču povećanja trošarina. Članovi HRS-a napominju kako već duže vrijeme naglašavaju kako usvojene trošarine neće biti korištene za izgradnju novih cesta, već kako bi se financirali pojedini međunarodni krediti. U svojoj reakciji prozivaju pojedine ministre i hrvatske zastupnike za neistinu.

U HRS-u tvrde kako se “skoro dvije godine po medijima vukla priča o trošarinama na gorivo i neophodnosti usvajanja nedavno usvojenog zakona. Cijelo to vrijeme smo izražavali svoje protivljenje i govorili istu stvar: dodatne trošarine osigurane novim zakonom nisu ništa drugo nego financijska garancija za vraćanje uzetih kredita i onih koji se tek trebaju preuzeti, nikakva nova radna mjesta, prosperitet i kilometri autocesta”. Dodaju kako je “najžalosnije to što su hrvatski zastupnici bili najveći zagovornici ovih obmana naroda.”

Tvrde kako je u jučerašnjoj emisiji na N1 “najveći zagovornik trošarina Vjekoslav Bevanda”, prema HRS-u, i sam priznao da se radi o neistinama.

Tako su izvukli i, kako tvrde u HRS-u, “neistine koje su oni plasirali putem svojih medija dok je išla propaganda za usvajanje zakona o trošarinama”. Tvrde kako je u listopadu 2017. došlo do prve neistine, kad se u nekim medijima spekuliralo kako će “novim zakonom naftni derivati poskupjeti 15 do 18 pfeninga, tako da će spremnik goriva poskupiti za oko 7,5 KM.”

HRS tu vidi prvu neistinu, jer “u konačnici će pun spremnik poskupiti ne za 7,5 KM, nego i do 13 KM, a moguće i više, jer će cijena ovisiti o distributerima”.

Dodaju kako je neistina i da će biti novih radnih mjesta, što je, tvrde u HRS-u “jučer za N1 potvrdio sami Vjekoslav Bevanda” koji je u emisiji izjavio da je “došlo do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autocesta, nego će služiti kao sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama.”

Tako smatraju da su u pravu kad govore da zastupnici ne predstavljaju narod koji ih je bira, nego, kako tvrde u HRS-u, “svjetske financijske institucije i međunarodnu zajednicu”. Oštro ocjenjuju kako “se oni bore za MMF, Svjetsku banku i međunarodnu zajednicu” te se pitaju gdje su nestali ciljevi “za koje ih se skoro plebiscitarno podržalo”. HRS je na kraju pozvao da se sve ovo uzme u obzir prije izbora.

Poskok.info