Published On: Sri, svi. 22nd, 2019

HRejting istraživanje: Grabar-Kitarović uvjerljivo prva, Miroslav Škoro prestigao Daliju Orešković

Ovomjesečno HRT-ovo istraživanje HRejting donosi rang listu potencijalnih predsjedničkih kandidata. Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja, a riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Da je prekjučer bio prvi krug predsjedničkih izbora, za koga bi glasovali hrvatski birači i ima li promjena u odnosu na prošli mjesec?

I ovaj mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja u 1. krugu – prva, bivši šef SDP-a – drugi. Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo 1%, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7%) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5%), koji, istina neznatno, ali ipak raste.

Prvi put u anketi i već treći i već preko 9% (9,4%) potpore birača – Miroslav Škoro. Istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec – gotovo 3% (-2,8%).

Najviše je, pak, narastao (+0,8%), četveroplasirani čelnik Živog zida (6%) Ivan Vilibor Sinčić.

Ispitali su ovaj mjesec još tri nova imena koja se “vrte” u kontekstu predsjedničkih kandidata.

No ni konzervativku Ružu Tomašić, ni lijevo-liberalne šefove Glasa Anku Mrak-Taritaš i HSS-a Krešu Beljaka birači zasad ne doživljavaju u toj ulozi.

Iako je Miroslav Škoro bio saborski zastupnik centru usmjerenog HDZ-a, biračima je, pokazuje HRejting, upečatljivija Škorina kumska veza s glazbenom ikonom desnice – Markom Perkovićem Tompsonom.  Miroslav Škoro bi tako mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7% HDZ-ovih.

Sve u svemu, da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sada bi se pripremala za drugu inauguraciju. Za razliku od prvog kruga gdje je pala, u drugom – raste i osvaja  53,9%. To je gotovo 15% (14,7%) više od njezina glavnog rivala. Zoran Milanović (39,2%), kojem potpora između dva izborna kruga pada za više od 1%, čak i kad bi dobio nemoguće – sve neodlučne birače (6,9%), ne bi bio nikakva ugroza Kolindi Grabar-Kitarović, piše HRT.