Published On: Pon, ruj 21st, 2015

"HRANJENJE MONSTRUMA": Stranci vladaju, tko im se suprotstavi proglašava se kriminalcem, kače mu istrage…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH trulež i da će se sama raspasti, istaknuvši da su tome doprnijeli i stranci svojom arogancijom i ignoriranjem realnosti.
“Ovo je trulež. Nemate ništa tu. Sve što se odluči na razini BiH je mentorstvo stranaca. Sve što smo pokušali sami da uradimo stranci su spriječili”, naglasio je Dodik.
On je ponovio da je BiH neuspješna država, i da to čak i stranci navode, iako su nemogućnosti da BiH opstane kao država doprinijeli sami – arogantnom silom i ignoriranjem realnosti, institucija, demokratskih izbora za koje su, od 1996. godine, govorili da su fer i pošteni.
“Tko im se suprotstavi proglašava se kriminalcem, korupcionaša, kače mu istrage … Zadržavaju pristup koji je viđen i na drugim prostorima: vježbaju kako da naprave državne krize”, napomenuo je Dodik za “Newsweek Srbija”.
On je podsjetio da su SAD i druge velike sile ranije rekle da se Daytonski sporazum mora potpisati i da je to urađeno, da bi se sada od njihovih dužnosnika moglo čuti da “Dayton nikada nije ni pretendirao biti stalan, da je tu bio da zaustavi rat “.
“Poručuju da hoće da nas stegnu toliko da nam razgrade to što smo prihvatili, to što se zove Republika Srpska”, rekao je Dodik, te ocijenio da oni uporno pokušavaju prinjeti meso kako bi se monstrum BiH hranio, a da je najčešća hrana uzimanje nadležnosti Srpske, navodeći kao primjer stvaranje Suda i Tužiteljstva BiH.
On je naglasio da se to “hranjenje monstruma” može vidjeti i kroz poslijeratni period, te da se danas, ko god se suprotstavi naporima za unitarnu i centralističku BiH, proglasi kao zaštitnik lopovluka.
Predsjednik Srpske  je ponovio da je greška što je stvorena BiH i da tu grešku “žive generacije”, ocijenivši da BiH kakva je danas ne bi ni bila napravljena da je prije stvaranja Daytonskog sporazuma urađena dublja povijesna analiza i da se željela stabilizacija prilika na ovim prostorima .
“Jedini razlog je da netko želi destabilizaciju, ne samo BiH, već cijelog regiona. Sve su sveli na stereotipe. Zapad funkcionira na stereotipima, pogotovo ako se radi o rubnim, njima neinteresantnim područjima”, kaže Dodik.
Predsjednik Dodik je naglasio da Srpska nije protiv EU, ali da je često ranjavana politikom EU po pitanju uvažavanja njene autonomije.
“EU treba biti neutralna, objektivna. A nije. Naša politika je motivirana potrebom da očuvamo autonomiju, ojačamo, što nije baš korespodentno s onim što u Bruxellesu žele”, istakao je Dodik.
Govoreći o bošnjačkom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Dodik je rekao da Izetbegović nameće farsu mirotvorca, a cilj njegovog političkog djelovanja je unitarna, “muslimanska Bosna”, te da za njega Republike Srpske nema.
“Neće to reći, ali kako radi – to je to. Znaju to stranci. Sve što rade SDA i Bakir, ranije njegov otac / Alija /, koji je napisao Islamsku deklaraciju, a sin čitaosvaki dan na poslu i kući – rade da bude tako “, navodi Dodik.
On ističe da je Izetbegović podržan od Zapada iako je u BiH doveo Al Qaidu, mudžahedine koji su razvili globalni proces islamskog fundamentalizma, o kojem, prije raspada bivše Jugoslavije, gotovo da nije moglo da se čuje.
“Sada postoje ekstremisti ovog opsega! Nemate nijednu terorističku mrežu da nema neki spoj sa BiH. Od onih koji su napali SAD, Madrid, London … To im je Alija pružio, a Bakir nastavlja. Ali, Zapad je i dalje spreman da ostane pri globalnoj krivnji Srba. Privatno mi to priznaju, pravdaju se da je to stvar nekih globalnih odluka “, kaže Dodik.
Predsjednik Srpske je napomenuo da je međunarodna zajednica davno promovirala sustav neravnopravnosti Srba, te istaknuo da se od njega ne može očekivati ​​da “tome aplaudira” i poručio da ga potpuno apsurdna situacija ne udaljava od cilja da će sve učiniti da obrani autonomiju Srpske i da je postavi na čvrste temelje.