Published On: Čet, svi 25th, 2017

HOYT YEE: Ako Amerika nije u regiji, može biti problema

”Ne očekujem značajnu promjenu američke politike prema zapadnom Balkanu”, izjavio je Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u intervjuu za internet stranicu European Western Balkans.

”To je tako, jer naši interesi u regiji su osnovni interesi stabilnosti, prosperiteta, demokracije, vladavine prava i to se neće promijeniti. Znamo iz protekla dva desetljeća da ako ne pomognemo ovoj regiji, ako nismo uključeni da može biti problema. Europska unija je, također, odgovorna da pomogne regiji da ide ka jačoj demokraciji, ekonomiji, i vladavini prava”, rekao je Hoyt Jee.

Po njegovim riječima, SAD želi pomoći svima u regiji, ali je primarna odgovornost na državama i njihovim vladama.

”Oni trebaju poduzeti potrebne reforme pravosuđa, medija, države, uložiti potreban novac kroz proračune da pomognu tim institucijama i donose prave odluke. Uspostavljati partnerstva sa zemljama koje imaju iste ciljeve i da ne toleriraju uplitanje i veze s državama koje žele da države regije ne ispune svoje strateške ciljeve”, naveo je.

Na pitanje o utjecaju Rusije na zapadni Balkan i strategiji Moskve, visoki američki dužnosnik podsjeća da su i predsjednik SAD-a, državni tajnik, tajnik za obranu ranije jasno rekli da SAD želi da radi s Rusijom tamo gdje postoji zajednički interes i osnova.

”Želimo poboljšati naše veze s Rusijom. Ali, tamo postoje razlike gdje ne gledamo istim očima i možda imamo sukobljene ciljeve, SAD će vrlo aktivno braniti svoje interese i vrijednosti. Na primjer, u Ukrajini, gdje je Rusija pokušala prisvojiti Krim, gdje izravno i posredno destabilizira zemlju, mi ćemo i dalje smatrati Rusiju odgovornom i za provođenje dogovora iz Minska i za poštivanje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine”, naglasio je.

U pogledu zapadnog Balkana, ističe da su primijetili da je Rusija pokušala obeshrabriti države poput Crne Gore da ispune svoj legitimni cilj i priključe se NATO-u.

”Vidjeli smo da Rusija pokušava povećati svoju dominaciju u pogledu isporuke energenata u regiji i širu Europu. Mi ćemo nastaviti raditi s partnerima i saveznicima da državama omogućimo da ispune svoj cilj priključenja euroatlantskim institucijama, da diversificiraju izvore energije i steknu energetsku neovisnost. Ali, poštujemo pravo da države imaju svoje odnose s Rusijom na svaki legitiman i legalan način”, kazao je.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika se osvrnuo i na izjave o ”velikoj Albaniji” ističući kako ne vjeruje da postoji ozbiljan pokret ili želja Albanaca u Makedoniji, Crnoj Gori ili Albaniji da se nekako ujedine.

”Znam da je bilo neke retorike. Uvjereni smo da neodgovorna i provokativna retorika političara u regiji stvara sumnje. Izborne kampanje to ne opravdavaju, ali važno je ne pretjerivati u reakcijama i ne shvaćati političare bukvalno posebno tijekom kampanje”, pojasnio je.