Published On: Pet, stu 25th, 2016

HOŠ SE MIJENJAT? Izetbegović: Hrvati u Federaciji imaju veća prava od Bošnjaka i Srba

U BiH danas se obilježava Dan državnosti i to samo u Federaciji BiH  gdje je proglašen neradni dan.
Dan državnosti BiH obilježava se na datum kada je održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH), u noći između 25. i 26. studenog 1943. godine, u Mrkonjić Gradu.
Više od dva desetljeća  nakon rata ovaj praznik se u Republici Srpskoj ne priznaje i ne obilježava.
U RS-u je danas uobičajeni radni dan, a predstavnici BiH institucija i RS, nisu prisustvovali  prijemu koji je povodom Dana državnosti sinoć održan u Predsjedništvu BiH, javlja Tanjug.
Povodom ovog praznika, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović  i hrvatski član  Dragan Čović položit će vijence na spomen obilježjima.
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je gostujući sinoć na Federalnoj TV, a povodom Dana državnosti, rekao da se BiH kreće u dobrom smjeru, te da je uvjeren da će pitanje presude Sejdić-Finci, koja prema odluci Međunarodnog suda pravde u Strassbourgu i pripadnicima nacionalnih manjina treba da omogući kandidiranje na izborima za najviše organe vlasti u BiH, biti riješeno u sljedećeoj  godini.
Izetbegović tvrdi da će sljedeće godine biti riješeno i pitanje obespravljenosti Hrvata u BiH, na čemu, kako je rekao, inzistira hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Kad je riječ o položaju Hrvata, tu, navodi Izetbegović, ima više pozitivne diskriminacije, nego negativne.
On, naime, tvrdi da u nekim segmentima pripadnici hrvatskog naroda u Federaciji imaju veća prava od Srba i Bošnjaka.
“Ponavljaju se dvije mantre. Jedna je ta o ugroženosti hrvatskog naroda, koja ne stoji, i koja se upornim ponavljanjem želi etablirati u istinu. I mantra o tome da se previše davalo HDZ-u i gospodinu Čoviću “.
A na pitanje što je tu istina, On je odgovorio:
“Sredina je obično uvijek ono što je najbliže istini”.
Govoreći o ideji federalizacije BiH, odnosno podjele Federacije BiH na dvije izborne jedinice, Izetbegović kaže da je prije nekoliko dana pozvao hrvatskog člana Predsjedništva i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da mu objasni što podrazumijeva pod tim.
“ Daj, molim te, Dragane objasni nam što podrazumijevate pod federalizacijom? Jedno pričaš ti, drugo kardinal Puljić, treće (Andrej) Plenković. Što je to ustvari?”, rekao je Izetbegović, koji, kako kaže, sumnja da bi oni koji bi imali priliku da definiraju federalizaciju ili nešto slično, uopće bili u stanju to da nacrtaju i definiraju.
Dnevnik.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>