Published On: Pet, stu 22nd, 2013

HORMONI IZ “ĐAČKE” UTJEČU NA LOŠ HUMOR? “Lijanovići nisu profitirali iz bilo kojih kredita” – tvrdi Jerko

SARAJEVO – Istina je da “Hypo banka” provodi ovrhu nad imovinom Lijanovića d.o.o, ali to nije ništa novo. Mi dijelimo sudbinu velikog broja građana Federacije BiH koji su zbog loših ekonomskih politka  dovedeni do toga da ostanu bez dijela ili bez cijele imovine – izjavio je suvlasnik tog poduzeća i dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

On je komentirajući napise u medijima gdje se navodi da “Hypo banka” plijeni imovinu Lijanovića, kazao da nije istina da je bilo “loših kredita” grupaciji Lijanović od “Hypo banke” te da Lijanovići nisu profitirali iz bilo kojih kredita.

– Svi krediti su bili u dobroj mjeri za dobar posao, ali, nažalost, zbog pogrešnih odluka “Hypo banke” za brzo povlačenje s tržišta i političke konkurencije, koja zloupotrebljava institucije, nanesena je šteta Lijanovićima. Zbog toga je došlo do ove situacije – kazao je Ivanković Lijanović.

Istaknuo je da stranke na vlasti ovakvim postupcima uništavanja privrede direktno, uništavaju veliki broj radnih mjesta te da su i u ovom slučaju uništili više od 500 radnih mjesta.

– Ovo je primjer kako politička konkurencija s namjerom, zloupotrebljavajući institucije, ruši gospodarstvo u Bosni i Hercegovini. Upoznat sam s površnim postupcima sukladno ugovorima koji su bili s bankom i to je zakonsko pravo “Hypo banke” da se iz imovine koje imaju pod hipotekom naplate potraživanja. To su sasvim uobičajene aktivnosti precizirane u ugovorima. Nakon više od pet godina od oslobađajuće presude Lijanovićima u Sudu BiH, Uprava za indirektno oporezivanje još nije deblokirala račune Lijanovića, što je trebala uraditi odmah nakon oslobađajuće presude – kazao je Jerko Ivanković Lijanović.