Published On: Čet, sij 7th, 2021

HOFFMANN: Avdić i “pištolj-portali” Hrvate nastoje predstaviti remetilačkim faktorom, nekom vrstom bh. Kulturbunda

Povodom navoda iznesenih u kolumni “Da li je ijedan državni ministar sigurnosti mogao riješiti problem migracija u BiH? Ako ćemo objektivno – nije“, autora Avde Avdića, koja je na portalu Oslobodjenje.ba objavljena 6. siječnja , uime Granične policije internetskom portalu osvih sarajevskih novina obratio se savjetnik ravnatelja GP BiH Svevlad Hoffmann, reagirajući na tvrdnje iz teksta.

– Avdo Avdić u svojoj kolumni, po tko zna koji put dezinformira javnost posve besmislenom, neistinitom,zlonamjernom i podmuklom mantrom o tome kako navodno Granična policija BiH kojom upravlja ravnatelj Galić:”više vodi računa o sigurnosti Hrvatske nego o sigurnosti države u kojoj žive i rade”.

Da bi ovu tendencioznu izmišljotinu pokušao koliko toliko „uozbiljiti”, Avdić je pribjegao prezentiranjem podataka o više stotina nezakonitih migranata koji su policijski službenici Granične policije BiH,obavljajući svoje poslove i zadatke na čuvanju državne granice spriječili u pokušaju nezakonitog prelaska granice iz Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju odnosno susjednu Republiku Hrvatsku tijekom svibnja 2020.godine.

Specijalna zaštita

Prije svega takve besmislice o tzv. “specijalnoj” zaštiti hrvatske granice od strane „HDZ-ovih kadrova u policijskim agencijama BiH” dolaze, nažalost, osim od urednika pištolj portala nerijetko u javnost plasiraju i pojedini pogubljeni lokalni lumpen političari sa bh. područja koja su posebno ugroženi boravkom migranata na tim prostorima, zatim svi oni koji u blagodati institucionalne hladovine izravno ili neizravno nastoje od jedne respektabilne, međunarodno priznate, multinacionalne policijske agencije zarad kratkoročnih sebičnih ciljeva napraviti negativni slučaj.

Činjenice, na žalost, Avde i drugih Avdića govore sljedeće:

Kadrovski potkapacitirana Granična policija BiH, tijekom 2020.god. uspjela je danonoćnim radom na istočnoj granici BiH spriječiti nezakoniti ulazak ukupno 11.006 migranata.

Uzme li se u obzir, prema službenim podacima Službe za poslove sa strancima, da je broj migranata koji su uspjeli ući u BiH i koje je Služba evidentirala ukupno 16.190, ne samo dobronamjernim već i samo objektivnim čitateljima je kristalno jasno da je zahvaljujući danonoćnim naporima policijskih službenika Granične policije BiH broj nezakonitih migranata koji su imali namjeru ući na teritoriju BiH prepolovljen.

Mjerodavnim zakonima donesenim od strane Parlamentarne skupštine BiH: Zakonom o Graničnoj policiji BiH i Zakonom o graničnoj kontroli, Granična policija BiH odgovorna je za zaštitu granice na cjelokupnom njenom opsegu.

U tome joj pomaže dio policijskih agencija s državne, entitetske i županijske razine koje su bez kalkuliranja prihvatile i potpisale Sporazum o suradnji s Graničnom policijom BiH.

Zašto kantonalni MUP-ovi nisu potpisali ponuđeni Sporazum o suradnji, nije bilo predmet istraživačkog rada Avde Avdića.

No bilo kako bilo, Avdiću nije jasno da granica BiH nije švedski stol s koga se po procjeni jedan dio granice čuva a drugi dio bi, po Avdiću, valjda trebao biti ničim kontrolirani prostor za neometan i nekontroliran prolazak hordi migranata.

Gubljenje kredibiliteta države

Avdiću je poznato da je BiH sklopila Sporazum s Republikom Hrvatskom prema kome svi oni koji nezakonito pređu granicu između BiH i R. Hrvatske mogu bez posebnih formalnih procedura biti vraćeni na teritoriju države s koje su nezakonito ostvarili ulazak na teritoriju druge susjedne države.

Dakle kada bi se na granici BiH i R. Hrvatske nezakonito i protuustavno otvorila granica, svi oni koje bi po Avdićevom receptu bili propušteni ubrzo bi bili vraćeni tamo odakle su i krenuli.

Rezultat Avdićeve doktrine bi bio poražavajući za Bosnu i Hercegovinu, gubljenjem svakog kredibiliteta države u kojoj bi kaos postao zaštitni znak, a što bi zasigurno rezultiralo i odgovarajućim dodatnim kontra mjerama prema, prije svega, državljanima BiH.

Usprkos tome Avdić danonoćno galami i javno poziva na rušenje međunarodne i domaće legislative, poziva u konačnici na rušenje ustavnopravog poretka jer traži da se dio državne granice ne kontrolira, pri tome difamira policijsku agenciju mjerodavnu za zaštitu državnih granica, ne prezajući da čelnog čovjeka ove agencije lažno optužuje za veleizdaju.

Mišljenja sam da, u dobroj mjeri nacionalno opterećen, Avdić tendenciozno vežući R. Hrvatsku, nacionalnost ravnatelja Granične policije BIH i političku stranku koja je, prema relevantnim pokazateljima, očigledno najpopularnija u jednom od konstitutivnih naroda u ovoj državi, pa kad s tim u vezi ustvrdi da kadrovi HDZ-a u policijskim agencijama više vode računa o sigurnosti Hrvatske nego o sigurnosti države u kojoj žive i rade, de facto nastoji predstaviti maltene jedan cijeli konstitutivni narod remetilačkim čimbenikom, nekom vrstom bh. Kulturbunda,u čemu mu nesvjesno pomažu i mediji na kojima objavljuje svoje, u dobroj mjeri, iščašene tekstove.

Na koncu neistine o dugoročnom bolovanju gosp. Galića i mojoj ulozi „da u medijima branim „nešto što je neobranjivo”, predstavlja samo zloban pokušaj svih onih koji uz Avdića nastoje istinske pravosudne probleme s kojima se suočavaju razvodniti starom otrcanom taktikom definiranom i malčice preformuliranoj u „držite Graničnu policiju”. , navodi se u reagiranju koje je potpisao Svevlad Hoffman./HMS/