Published On: Uto, svi 14th, 2013

HODŽIĆ OTKRIO: Živko Budimir je Julija Timošenko

Odvjetnički  tim nelegalnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira predao je jučer žalbu Ustavnom sudu BiH. Žalbom se odvjetnici  žale na povredu ljudskih prava i sloboda predsjednika FBiH prilikom njegovog pritvaranja. Ovo su za Oslobođenje jučer potvrdili Budimirov odvjetnik Ragib Hodžić i odvjetnik Nedim Ademović.
U žalbi se, kako je pojasnio Ademović, poziva na pravo i sigurnost čovjeka iz člana V Europske konvencije, s obzirom na to da nisu ispoštovani standardi koje ona propisuje za uskraćivanje slobode, a kada je u pitanju standard osnovane sumnje i standardi za određivanje pritvora. U žalbi je istaknuta i politička pozadina kompletnog slučaja, te to da postoje navodi da se radi o politički motiviranom uskraćivanju slobode.
– Bez obzira na činjenicu da institucije trebaju raditi svoj posao i dovesti taj kazneni postupak u potpunosti do kraja, razlog za uskraćivanje slobode ne postoji, pojasnio je Ademović.
Budimirov  Hodžić pojasnio je jučer da se žalbom Ustavnom sudu BiH želi osporiti zakonitost postupka upada policije, pretresa i na kraju pritvaranja predsjednika Federacije Živka Budimira. On kaže da su kroz tu žalbu kandidirane tri grupe pitanja, za koje kaže da bi mogle biti zanimljive za Ustavni sud BiH.
– Prvo pitanje se odnosi na to da li je Sud BiH uopšte nadležan da postupa po ovoj stvari. Drugo pitanje je vezano za zakonitost dokaza koje je Tužilaštvo BiH dosad skupilo, jer se nama čini da uopće nije postojala zakonska procedura, kaže Hodžić.
 Budimir kao Timošenko
I kao treću grupu pitanja Hodžić ističe političko-medijski ambijent koji je stvoren oko cijelog predmeta.
– Smatramo da je to sve stvorilo jedan pritisak na pravosuđe. Ukazali smo, posebno u ovom dijelu, na praksu Europskog suda u Strasbourgu u dva predmeta: jednog iz Hrvatske i jednog svima poznatog iz Ukrajine, slučaja Julije Timošenko, dodaje Hadžić.
On podsjeća da je Sud u Strasbourgu “jasno kazao da je kazneni progon Timošenko bio politički motiviran”.
Podsjetimo, Budimira su uhvatili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 26. travnja ove godine, po nalogu Tužiteljstva BiH, a Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor. Uhićenje je izvedeno u zgradi Predsjedništva BiH u kojoj se nalazi ured predsjednika FBiH, a cijeli događaj uživo je pratio veliki broj medijskih ekipa.