Published On: Pon, lip 28th, 2021

HOĆE LI ZASTAVE NA AMBASADI TURSKE I SAUDIJE BITI NA POLA KOPLJA? Vijeće sigurnosti UN-a sutra smjenjuje ono što je ostalo od Inzka

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti razmatrana ostavka Valentina Inzka trebala bi biti održana sutra, a svemu su prethodili pokušaji pojedinih zemalja, prije svega Estonije koja predsjedava ovim tijelom, da tu temu zaobiđu i time prešutno daju legitimitet izboru novog visokog predstavnika u BiH, piše Glas Srpske.

Kako banjalučki list saznaje iz dobro obaviještenih diplomatskih krugova, Inzko je 3. lipnja poslao pismo glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, u kojem ga obavještava o svojoj ostavci i upoznaje da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) za njegovog nasljednika izabrao Christiana Schmidta.

Veleposlanik Estonije u UN-u, pokušao je prešutno ovu točku izostaviti s dnevnog reda kako bi ostavka Inzka prošla bez znanja članica Vijeća sigurnosti UN.

Ipak, za ovo pismo saznali su predstavnici Rusije i zatražili su da točka bude uvrštena na dnevni red i o njoj bi se trebalo raspravljati već sutra.

veleposlanik Rusije u BiH Igor Kalabuhov u više navrata ponovio je službeni stav svoje države, a to je da oni smatraju da ne postoji potreba za daljim ostankom OHR-a u BiH, a s tim u vezi, ni imenovanja novih visokih predstavnika nemaju legitimitet. Na ovaj način, prema ocjeni izvora Glasa Srpske, dio zemalja koje sudjeluju u radu PIC-a, željeli su da zaobiđu Rusiju, ali i službene stavove Republike Srpske.

“Hoće li biti koristi od ove rasprave na sjednici, pokazat će vrijeme, ali se potvrdio stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da PIC ne može sam imenovati visoke predstavnike i da sve u vezi s tim pitanjima mora doći pred Vijeće sigurnosti”, rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Drugi problem je što se u New Yorku trenutno nalazi i ministarka inostranih poslova Bisera Turković koja, prema saznanjima “Glasa Srpske”, pokušava izlobirati da se obrati veleposlanicima i “upozna ih s činjenicom da BiH podržava novog visokog predstavnika, a samim tim i procedure po kojima je izabran”, što nije službeni stav BiH i u suprotnosti je sa stavom Predsjedništva BiH, u kojem nema konsenzusa u vezi s ovim pitanjem.

Iz Ureda srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za “Glas Srpske” su kazali da Turkovićeva nema ovlašćenje da zastupa bilo koji stav koji nema suglasnost Predsjedništva BiH.

“Stav srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o ovom pitanju je vrlo jasan, a on je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS. To podrazumijeva da imenovanje visokog predstavnika mora biti u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, što znači da pravo imenovanja imaju isključivo države potpisnice Daytonskog sporazuma, dok VS UN potvrđuje imenovanje”, rekli su iz Dodikovog ureda./HMS/

HAPSI SRCEM: Zašto nakon presude Ortaku, Valentin Inzko još uvijek nije u bijegu?

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x